Artikel Depot
Image default
Hobby en vrije tijd

Vuurwerkregels tijdens oud en nieuw 2022-2023

De kans is erg klein dat er dit jaar weer een vuurwerkverbod komt. Voorgaande jaren is dit verbod opgelegd door de Corona Crisis. Het zou moeten voorkomen dat meerdere mensen bij elkaar zouden komen. Vooralsnog zijn er voor dit jaar geen restricties opgelegd waardoor je weer vuurwerk kunt afsteken als vanouds. Hierbij kun je tijdens de jaarwisseling categorie 2 en categorie 1 vuurwerk afsteken. Categorie 1 vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk genoemd en is veilig te gebruiken. Dit type vuurwerk wordt het hele jaar verkocht en mag dan ook het hele jaar worden afgestoken. Ideaal voor bruiloften of andere feestelijke gelegenheden. Categorie 1 vuurwerk is ideaal voor kleinere kinderen. Toch staat veiligheid voorop en wordt een vuurwerkbril ook bij dit type vuurwerk aangeraden tijdens het afsteken.

Standaard vuurwerkregels voor oud en nieuw

In Nederland is het afsteken van categorie 2 vuurwerk alleen toegestaan op 31 december van 18:00 uur tot en met 02:00 uur ’s nachts. Wanneer je toch buiten deze tijden vuurwerk afsteekt kun je een flinke boete krijgen. Wanneer het gaat om categorie 2 vuurwerk wordt dit ook direct in beslag genomen. Kinderen mogen vanaf een leeftijd van 12 jaar categorie 1 vuurwerk kopen. Categorie 2 vuurwerk wordt verkocht vanaf een leeftijd van 16 jaar. Ook is er ieder jaar weer veel illegaal vuurwerk te vinden. Ook dit is streng verboden en daarmee riskeer je ook een hoge boete. Wanneer de politie illegaal vuurwerk aantreft wordt dit direct in beslag genomen. Illegaal vuurwerk bestaat vaak uit vlinders, lawinepijlen, nitraten en mortierbommen. 

Veiligheid staat ook tijdens de jaarwisseling voorop

Iedereen vindt het mooi om naar vuurwerk te kijken, zeker met oud en nieuw. Toch zijn de gevaren van het afsteken van vuurwerk welbekend. Categorie 1 vuurwerk is daarentegen een veilig soort vuurwerk. Natuurlijk dien je hier alsnog voorzichtig mee om te gaan. Op de site van Vuurwerkland lees je alles over categorie 1 vuurwerk. Wanneer je hier jouw categorie 1 vuurwerk aanschaft krijg je er een gratis vuurwerkbril bij. Hoewel dit type vuurwerk ongevaarlijk is, is het toch belangrijk om veiligheid voorop te stellen. Onder categorie 1 vuurwerk vallen: knalerwten, sterretjes en kleine fonteintjes. Dit type vuurwerk mag in principe het hele jaar worden afgestoken of je bewaart het voor de jaarwisseling.