Artikel Depot
Image default
Hobby en vrije tijd

Waarop letten bij het kopen van een luchtbuks?

Je hebt een leuke nieuwe hobby, of je oude luchtbuks is aan vervanging toe en je wilt een nieuwe luchtbuks kopen. Het liefst wil je gelijk een goede luchtbuks kopen waar je een tijdje mee vooruit kunt. Waar moet je dan precies op letten bij het kopen van een luchtbuks? Vooral als je voor het eerst een luchtbuks gaat kopen, kan het zijn dat je wordt overspoeld door alle opties en mogelijkheden. Hieronder lees je alle belangrijke punten waar je aan moet denken wanneer je een luchtbuks gaat kopen.

Als je een luchtbuks gaat kopen is het belangrijk om na te denken voor welke schietafstand je hem wilt gaan gebruiken. Het verschilt namelijk per luchtbuks of ze beter geschikt zijn voor korte afstanden of lange afstanden. Daarnaast is het goed om na te denken over hoeveel budget je hebt voor je luchtbuks. Als je je budget hebt vastgesteld en hebt bedacht op welke afstand je wilt schieten, kun je gaan kijken naar de verschillende soorten luchtbuksen.

Welke soorten zijn er?

Ga je een luchtbuks kopen? Dan is het goed te kijken welke verschillende soorten luchtbuksen er allemaal zijn, zodat je uiteindelijk een goede keuze kunt maken. Er zijn veel verschillende soorten luchtbuksen te krijgen, hieronder staan er een aantal toegelicht.

Knikloopbuksen: deze luchtbuks is het meest gebruiksvriendelijk en ideaal voor als je een beginnende schutter bent. Bij deze luchtbuks zit de veer achter de loop in de behuizing, deze veer span je aan door een spanhendel of door de loop te knikken. Vervolgens haal je de trekker over en wordt de veer losgelaten, deze duwt de zuiger naar voren. De zuiger perst de lucht samen en hierdoor wordt de kogel uit de loop geduwd. Over het algemeen kan je bij knikloopbuksen een enkele keer schieten, dit houdt in dat je voor elk shot een nieuwe kogel erin moet plaatsen. Er zijn echter wel exemplaren waarbij niet het geval is, zoals van het merk Gamo.

CO2 luchtbuksen: deze luchtbuks is erg geschikt voor korte afstanden, voor langere afstanden is deze minder geschikt. Een CO2 patroon is in deze buks de krachtbron voor het schieten. Je plaatst een patroon in de luchtbuks, hier wordt een gaatje in geprikt waar de CO2 uit stroomt en via een verdampingskamer in gas veranderd. Als je deze luchtbuks afvuurt, wordt de CO2 uit de patroon gebruikt om de kogel af te vuren. Het voordeel van deze luchtbuks is dat deze de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van een magazijn. Ook zit hier geen zware pomp of veer in.

Persluchtbuksen: PCP-luchtbuksen zijn vooral geschikt voor lange afstanden. Deze luchtbuksen zijn erg populair, omdat ze erg precies werken. Daarnaast zijn ze ook nog eens erg krachtig, wat veel mensen fijn vinden werken. Bij het afvuren van deze luchtbuks slaat de hamer tegen een ventiel, hierdoor wordt er lucht vrijgelaten en wordt de kogel afgevuurd.

Welk formaat kaliber?

Het meest gebruikte formaat kaliber is 4,5 mm. De doorsnede van de loop en de kogel is het kaliber. Een ander formaat dat veel gebruikt wordt is 5,5 mm.

4,5 mm knikloop luchtbuksen hebben vaak een joule van 24. Hierbij heb je een mondingssnelheid van ongeveer 300 meter per seconde. Een knikloop luchtbuks met 5,5 mm en 24 joule gaat vaak minder hard, omdat deze kogeltjes wat zwaarder zijn. Je komt dan vaak uit op een mondingssnelheid rond de 220 meter per seconde. PCP-luchtbuksen hebben vaak een kaliber van 6,35 mm of zelfs 9 mm. Het verschilt per luchtbuks welke snelheid ze hebben bij welk formaat, dit verschilt ook nog eens per merk.

Het is belangrijk om goed voor jezelf na te gaan waar je wilt dat de luchtbuks aan voldoet. Wil je er ver mee schieten kun je beter voor een PCP-luchtbuks gaan, voor kortere afstanden is een CO2 luchtbuks weer geschikter. Als je echt een beginner bent is een knikloopluchtbuks een goede keuze, omdat deze het makkelijkst is in gebruik. Deze luchtbuks kan prima afstanden afleggen en er zit genoeg kracht in. Als je van plan bent om door weer en wind te gaan schieten, is het goed om daar rekening mee te houden en te kiezen voor een All Weather variant. Niet alle luchtbuksen zijn namelijk helemaal goed bestand tegen regen en kou. Een luchtbuks kopen is dus niet iets wat je zomaar doet, maar waar je van tevoren even goed over na moet denken. Hopelijk kun je nu aan de slag met het kiezen van je eigen luchtbuks!

Laat je vooral informeren door een gerenomeerde luchtbuksen winkel als Buitenmenswebshop. Het kundige personeel vertelt je graag alles wat je wilt weten over luchtbuksen.