Artikel Depot
Image default
Aanbiedingen

Zolpidem als slaapmiddel

Zolpidem wordt gebruikt om slapeloosheid (moeite met inslapen of in slaap blijven) te behandelen. Zolpidem behoort tot een klasse van geneesmiddelen die sedatief-hypnotica worden genoemd. Het werkt door het vertragen van de activiteit in de hersenen om slaap mogelijk te maken.

Hoe moet dit geneesmiddel worden gebruikt?

Je zult waarschijnlijk erg slaperig worden kort, nadat je zolpidem hebt ingenomen. Plan om naar bed te gaan direct nadat je zolpidem tabletten, tabletten met verlengde afgifte, sublinguale tabletten (Edluar), en orale spray heeft ingenomen en om 7 tot 8 uur in bed te blijven. Neem zolpidem sublinguale tabletten (Intermezzo) alleen in als je al in bed ligt en nog minstens 4 uur in bed kunt blijven. Neem zolpidem niet in als je na inname van het geneesmiddel niet in staat bent om gedurende het vereiste aantal uren in slaap te blijven. Als je te snel na het innemen van zolpidem opstaat, kun je last krijgen van slaperigheid en problemen met het geheugen, de alertheid of de coördinatie.

Slik de tabletten met verlengde afgifte in hun geheel door; splits, kauw of plet ze niet. Vertel hetje arts of apotheker als u geen tabletten kunt doorslikken.

Leg de tablet onder je tong en wacht tot deze is opgelost. Slik de tablet niet in zijn geheel door en neem de tablet niet met water in.

Jouw slaapproblemen zouden moeten verbeteren binnen 7 tot 10 dagen nadat je zolpidem begint in te nemen. Bel je arts als jouw slaapproblemen in deze periode niet verbeteren of als ze op enig moment tijdens de behandeling verergeren.

Zolpidem moet normaal gesproken voor korte perioden worden ingenomen. Als je zolpidem 2 weken of langer gebruikt, helpt zolpidem mogelijk niet meer zo goed te slapen als toen de medicatie voor het eerst gebruikt werd. Overleg met jouw arts over de risico’s van het gebruik van zolpidem gedurende 2 weken of langer.

Zolpidem kan verslavend werken. Neem geen grotere dosis zolpidem, neem het niet vaker in en neem het niet langer in dan de arts heeft voorgeschreven. Het is daarom aangeraden om eerst natuurlijke slaapmiddelen te gebruiken. En daarna over te stappen naar tabletten zoals zolpidem.

Stop niet met het innemen van zolpidem zonder overleg met jouw arts, vooral niet als u het middel langer dan 2 weken heeft gebruikt. Bij het plotseling stoppen van zolpidem, kun je onaangename gevoelens of stemmingsveranderingen krijgen of kun je andere ontwenningsverschijnselen krijgen, zoals beverigheid, licht gevoel in het hoofd, maag- en spierkrampen, misselijkheid, braken, zweten, blozen, vermoeidheid, oncontroleerbaar huilen, nervositeit, paniekaanval, moeite met in slaap vallen of in slaap blijven, oncontroleerbaar schudden van een deel van uw lichaam, en zelden toevallen.

Het kan zijn dat je de eerste nacht na het stoppen met zolpidem meer moeite hebt in slaap te vallen of in slaap te blijven dan voordat je begon met het innemen van de medicatie. Dit is normaal en wordt meestal beter zonder behandeling na een of twee nachten.

Bijwerkingen

De bijwerkingen die kunnen ontstaan bij gebruik van zolpidem zijn: 

– anterograde amnesie

– misselijkheid en braken (vooral wanneer de standaarddosis van 10 mg wordt overschreden)

– hoofdpijn

– lunatisme (de geest blijft in een trage-golf slaap, maar het lichaam slaapt niet)

– slaperigheid overdag (zeer zelden)

 

De bijwerkingen nemen toe met de dosis zolpidem. Zolpidem is alleen voor kortdurend gebruik.