Artikel Depot
Image default
Entertainment

Carnaval in Limburg

Limburg staat bekend om carnaval. De meeste Limburgers vieren ook carnaval. De mensen buiten Limburg vinden het maar raar, hoe iedereen tijdens carnaval naar buiten gaat. Heeft dit ermee te maken, dat de mensen buiten Limburg carnaval niet begrijpen? Of gedragen de Limburgers zich tijdens carnaval gewoon gek? In deze blog vind je alle informatie die je moet weten over carnaval in Limburg!

 

Wat is carnaval

Carnaval wordt ook wel Vastelaovend genoemd. Carnaval is het feest dat gevierd wordt, voordat de vastentijd begint. Het is de periode van veertig dagen voor Pasen. Van oorsprong is carnaval een christelijke traditie. Momenteel vieren veel mensen allang geen carnaval meer om de vastenperiode in te leiden. Carnaval wordt door de meeste gezien als een gezellig feest, waar iedereen gek kan doen. Daarbij horen mooie pakken, optochten, schminken en niet te vergeten alcohol. Veel mensen zijn lang bezig met het maken van de mooiste wagens, om vervolgens met de mooiste wagens en pakken de optocht te lopen.

 

Rood, geel, groen

“Rood, geel en greun” zijn de carnavalskleuren in Limburg. De kleuren worden op zoveel mogelijk manieren verwerkt. Van sjaals tot truien. Alles kleurt rood geel en groen.

 

Limburgse carnaval muziek

Limburg kenmerkt zich door bijzondere muziek. In Limburg vind je verschillende carnavals nummers en carnavals klassiekers. Elk jaar komen er weer nieuwe nummers bij. Dit heeft onder andere te maken met het LVK. Het LVK staat voor Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Aan deze muziekwedstrijd doen veel verschillende artiesten mee. De een schrijft zijn eigen liedje en de ander komt met een liedje dat door de ander is geschreven. Het is de bedoeling dat er met een origineel nummer meegedaan wordt aan de muziekwedstrijd. In de finale zijn er 20 finalisten. Als jouw nummer in de finale komt, is de kans groot dat jouw nummer die carnaval vaak afgespeeld zal worden. De Limburgse carnaval nummers worden vaak gezongen met een Limburgs dialect. Het dialect verschilt per streek in Limburg. Het dialect in Zuid-Limburg is weer anders dan het dialect in Noord-Limburg.

 

In deze blog zijn de belangrijkste kenmerken van de Limburgse carnaval benoemd. Was je al bekend met bovenstaande kenmerken of zijn ze nieuw voor jou?