Artikel Depot
Image default
Banen en opleidingen

Dit kun je worden met een opleiding bouwkunde

Houd je van een beroep waar dingen met de handen worden gemaakt? En waar je de mooiste dingen kunt creëren? Dan is de opleiding bouwkunde misschien wel iets voor jou. Binnen dit vakgebied kun je alle kanten op. Ben je praktijkgericht? Dan kun je bijvoorbeeld timmerman of uitvoerder worden. Als je meer theoretisch geschoold bent, dan kun je bijvoorbeeld projectmanager of bouwkundig inspecteur worden. Hieronder lichten we een aantal beroepen toe. 

Bouwkundig inspecteur

Als bouwkundig inspecteur doe je onder andere een bouwkeuring in Apeldoorn. Je komt dan bijvoorbeeld te werken bij een bedrijf, zoals IJssel Woningkeurders. Je inspecteert en onderzoekt diverse objecten zoals woningen van top tot teen. Vervolgens maak je een bouwkundig rapport van alle zaken die je hebt geconstateerd. Deze bevindingen deel je vervolgens met jouw klant en/of collega. Om bouwkundig inspecteur te worden heb je vaak naast jouw opleiding bouwkunde nog een specialisatie nodig voor bouwkundig inspecteur. 

Bouwvakker

Als je echt met je handen wilt werken, dan past het beroep bouwvakker daar echt bij. Als bouwvakker verricht je diverse werkzaamheden aan verschillende bouwobjecten. Je kunt hierbij denken aan het opbouwen van steigers, het stellen van kozijnen, het plaatsen van muren van giboblokken, het ontvangen van goederen en de bouwplaats netjes houden. Een veelzijdig beroep. 

Stedenbouwkundige 

Wil jij een bijdragen leveren aan de ontwikkelingen van de openbare ruimte in stedelijke gebieden? Dan is stedenbouwkundige een mooi beroep. Je doet hierbij onderzoek naar de huidige en wenselijke ontwikkelingen bij bestaande en nieuwe gebieden. Dit ga je vervolgens ontwerpen en inrichten. Daarbij houd je alle stedelijke processen in de gaten en stel je regels op tijdens het bouwen.