Artikel Depot
Image default
Banen en opleidingen

De lucht in met een hoogwerker

Een hoogwerker is een hulpmiddel dat vaak wordt gebruikt in de bouw, installatietechniek en bijvoorbeeld bij het snoeien van bomen. Het werken met een hoogwerker brengt echter wel risico’s met zich mee. Om deze risico’s te minimaliseren is het belangrijk om een cursus veilig werken met hoogwerker te volgen.

Ga een cursus volgen 

Tijdens de cursus leer je allereerst over de verschillende soorten hoogwerkers en welke veiligheidsvoorschriften er gelden bij het werken met deze machines. Zo leer je bijvoorbeeld over de maximale belasting van de hoogwerker, de stabiliteit van de machine en het gebruik van valbeveiliging.

Naast theoretische kennis wordt er tijdens de cursus ook veel aandacht besteed aan de praktijk. Je leert hoe je de hoogwerker moet bedienen en hoe je de machine veilig kunt verplaatsen. Daarnaast leer je ook hoe je veilig kunt werken op hoogte, bijvoorbeeld door het gebruik van valbeveiliging en het juist positioneren van de hoogwerker.

Tijdens de cursus veilig werken met hoogwerker wordt er ook aandacht besteed aan mogelijke noodsituaties. Je leert bijvoorbeeld hoe je moet handelen bij een noodgeval en hoe je andere mensen op de werkplek moet waarschuwen als er gevaar dreigt.

Een belangrijk onderdeel van de cursus is het aanleren van de juiste houding en gedrag tijdens het werken met een hoogwerker. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je de juiste afstand kunt bewaren tot de machine en hoe je het overzicht kunt behouden tijdens het werken op hoogte.

Het uiteindelijke certificaat

Na het afronden van de cursus ontvang je een certificaat. Dit certificaat is in veel gevallen verplicht bij het werken met een hoogwerker. Daarnaast geeft het certificaat aan dat je beschikt over de benodigde kennis en vaardigheden om veilig te werken met een hoogwerker.

Een cursus veilig werken met hoogwerker is dus niet alleen verplicht, maar ook zeer nuttig. Door het volgen van de cursus verklein je niet alleen de risico’s op de werkplek, maar vergroot je ook de veiligheid van jezelf en je collega’s. Het aanleren van de juiste houding en gedrag tijdens het werken met een hoogwerker zorgt voor een betere samenwerking en kan daarmee ook bijdragen aan een betere werksfeer.

Kortom, als je werkt met een hoogwerker is het volgen van een cursus veilig werken met hoogwerker absoluut aan te raden. Door het volgen van de cursus leer je niet alleen over de veiligheidsvoorschriften, maar ook over de praktische vaardigheden die nodig zijn om veilig te werken met deze machines. Door het behalen van het certificaat toon je aan dat je beschikt over de benodigde kennis en vaardigheden om veilig te werken met een hoogwerker.

 

https://www.bouwradius.nl/training/werken-met-de-hoogwerker/