Artikel Depot
Image default
Huishoudelijk

Hoe reinig je marmer

Heb je thuis een prachtige marmeren vloer liggen, of een groot marmeren keukenoppervlak? Dan is het belangrijk dat je deze oppervlaktes schoon houdt. Dit is echter niet simpel, de kleinste druppels kun je namelijk al zien op marmer. In deze blog lees je over hoe je marmer beschermt en hoe je het kan reinigen.

Marmer en zuur

Wees voorzichtig als je met zuren gaat werken boven een marmeren oppervlakte. Zuur in combinatie met de kalk die in marmer zit zorgt voor flinke vlekken. Je kunt het beste je marmeren vloer schoonmaken door hem van te voren te impregneren. Hierdoor dringt stof, vuil, olie en vet moeilijker door. Doordat het bestendig is tegen deze elementen heb je meer tijd om het schoon te maken mocht de vloer in contact komen met zuren.

Marmer reinigen

Natuursteen schoonmaken zoals marmer vereist inspanning. Zoals hierboven gelezen kunnen een aantal stoffen zorgen voor moeilijk herstelbare schade. Zuur in schoonmaakmiddelen dien je dus ook niet te gebruiken, dus geen citroensap, sodakristallen of azijn. Je kunt het beste kiezen voor natuurzeep of een ecologische allesgreiniger. Je kunt ook een marmeren vloer schoonmaken met een stoomreiniger. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schuren of slijpen van marmer, of het polijsten van marmer om het gewenste resultaat te behalen. Het beste wat je kunt doen bij vlekken op je marmeren vloer is contact opnemen met de verkoper of fabrikant. Zij kunnen jou een speciaal reinigingsmiddel aanbieden die voor hun vloeren of oppervlaktes het beste werkt. Mochten zij deze producten niet hebben, is het aan te raden om een zachte allesreiniger te gebruiken op basis van plantaardige grondstoffen. Maak na het reinigen het oppervlakte kurkdroog, elk spatje water is te zien op een marmeren vloer. Zeker als het opgedroogd is krijg je kringen.