Artikel Depot
Image default
Woning en Tuin

Waar let je op bij het installeren van zonnepanelen?

Zonnepanelen gelden over het algemeen voor een goede duurzame investering in de toekomst. Zeker met de hoge energieprijzen van tegenwoordig is het aantrekkelijk om ze te overwegen. De zomers worden steeds warmer, zeker in het zonnige Limburg. Er is dus meer energie te verdienen door het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen in Geleen.

De plaatsing

Aangezien onze zon opkomt in het oosten en ondergaat in het westen, is de beste ligging voor zonnepanelen op een dak in een oost-west richting. Idealiter plaats je in deze situatie natuurlijk de zonnepanelen op een plat dak, zodat er optimaal van de zon wordt geprofiteerd. Probeer er voor te zorgen dat de panelen geplaatst worden op een zo groot mogelijk oppervlak. Hoe meer er geïnstalleerd worden op een oppervlak waar veel zonuren zijn, hoe hoger de opbrengst zal zijn. Installatiebedrijven zorgen vaak voor een legplan, waarin de beste optie voor jou wordt uitgetekend. Ook zal hier het stroomkabeltraject worden getekend en wordt bepaald waar de omvormer geplaatst wordt.

Zonnepanelen en warmte

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt waar: zonnepanelen leveren minder stroom op als ze te warm worden. Het is daarom belangrijk dat er tussen de panelen en het dak genoeg ruimte vrij is voor een luchtstroom, zo kunnen de zonnepanelen enigszins afkoelen. Zorg dat de panelen altijd door een professional worden geïnstalleerd. Slordigheden in de installatie kunnen in sommige gevallen leiden tot brand. Het helpt om een temperatuur coëfficiënt te hebben. Deze zorgt ervoor dat er een tijdelijke achteruitgang op het vermogen kan worden geregeld bij een (te) hoge temperatuur.

Vergelijk offertes

Het vergelijken van verschillende installateurs van zonnepanelen is niet alleen belangrijk voor de prijs. Het is ook belangrijk om verschillende legplannen naast elkaar te leggen, de levensduur van de zonnepanelen te vergelijken, de opbrengst van de panelen te vergelijken, eventuele garanties af te wegen enzovoort. Houd dus met alle factoren rekening als je gaat kijken voor zonnepanelen.