Artikel Depot
Image default
Aanbiedingen

Infrarood licht therapie: hype of hulp?

Infrarood licht therapie: hype of hulp?

Lichttherapie is razendsnel een populaire en effectieve manier aan het worden om veel gezondheidsproblemen te behandelen. Behalve bij huidproblemen, chronische pijnen, haaruitval, en versneld spierherstel blijkt infrarood licht therapie ook zeer effectief tegen slaapproblemen. Wilt u ook beter slapen? Kijk dan naar de beste infraroodlampen.

Wat zegt de wetenschap over infrarood licht therapie en slaap?

Hoe tegenstrijdig het ook mag lijken, licht is een belangrijke factor in jouw vermogen om in slaap te vallen en te blijven. Het werkt als volgt: Wanneer je ogen licht opvangen, wordt dat gedetecteerd door lichtgevoelige fotoreceptoren in het netvlies. Deze cellen sturen berichten naar de hypothalamus, die de interne klok van je lichaam (het circadiaans ritme) regelt door een hormoon af te geven dat melatonine heet. Volgens de wetenschap is melatonine de chemische stof die het slaapsein afgeeft. Simpel gezegd, het helpt je lichaam slaperig te maken. Blauw licht (dat in natuurlijk daglicht zit) vertraagt de productie van melatonine in de hersenen waardoor het lichaam actief blijft gedurende de dag. Bekijk de pagina van slaapwijsheid.nl voor informatie over de blauwlicht bril.

Opmerkelijk is dat de hypothalamus ook rechtstreeks invloed uitoefent op het hormonale evenwicht, het metabolisme en de immuunfuncties, wat betekent dat deze integrale functies verbonden zijn met en beïnvloed worden door ons circadiaans ritme.

Studies tonen aan dat infrarood licht helpt bij het reguleren van ons circadiaans ritme.

Je circadiaans ritme bepaalt wanneer je je moe voelt, wanneer je alert bent, wanneer je honger hebt, en verschillende andere lichamelijke processen. Wetenschappers noemen het uw circadiaans ritme omdat het ruwweg dezelfde 24-uurs cyclus volgt als de zon.

 

Wat doet infrarood licht met het lichaam?

Vanwege de kortere golflengte dringt rood licht diep door in de huid en heeft het effect op celniveau. Het vermindert pijn, vertraagt ontstekingen, geneest beschadigde cellen en bevordert herstel van aangetast weefsels. Wat heeft dit met slaap te maken? Simpel: minder pijn en ontsteking zorgen dat u beter in slaap valt en ook vaster slaapt. Het versnellen van het genezingsprocessen kan helpen een goede nachtrust te bevorderen en dat werkt zowel op lichamelijk als emotioneel niveau heel positief. Als je geen pijn hebt, slaap je gemakkelijker!

Het moderne leven knoeit met onze biologische klok. We brengen veel tijd binnenshuis door en zijn dag en nacht blootgesteld aan allerlei kunstlicht in plaats van zonlicht. Zoals u zich kunt voorstellen, hebben deze gewoonten een negatieve invloed op de kwaliteit van ons slaappatroon. Infraroodlampen kunnen zeer nuttig zijn om ons slaappatroon weer te reguleren. Vooral mensen die zich al vroeg in de avond moe voelen, zoals mensen die nachtdiensten draaien, kunnen profiteren van de voordelen van de infrarood lamp.

  

Wat heb ik aan zo’n infrarood lamp als ik sport?

Onderzoekers hebben veelbelovend bewijs gevonden van de voordelen van rood licht voor slaap én voor verbetering van fysieke prestaties.

Zoals je hierboven al las kan infra rood licht op cel niveau je lichaam helpen sneller te herstellen. Maar het stopt niet daar. Het biedt ook andere fysieke voordelen zoals het stimuleren van de energieproductie in cellen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat therapie met infra rood licht de potentie heeft om fysieke én mentale energie en uithoudingsvermogen te vergroten. Dus ook voor sporters is een infrarood lamp een goede aankoop. Kijk gauw op slaapwijsheid.nl welke infrarood lamp het best bij jou past.

https://www.exclusiefbedrijf.nl/wat-is-rood-licht-therapie/