Artikel Depot
Image default
Gezondheid

Wat is acné en wat kun je er tegen doen?

Acné, ook wel jeugdpuistjes genoemd, is wellicht de grootste schrik van veel tieners en jongeren. Acné op zich heeft, hoewel helemaal niet gevaarlijk of besmettelijk, vaak grote gevolgen. Jongeren voelen zich op dat moment vaak nog meer onzeker en hebben het gevoel dat iedereen rond hen alleen nog die vervelende puistjes ziet. Laat het een troost zijn dat zowat 90% van de bevolking ooit te maken krijgt met acné en dat er een doeltreffende acnebehandeling bestaat met goede resultaten.

Wat is acné?

Acné, voluit acné vulgaris, is een huidaandoening die optreedt tussen de leeftijd van 15 en 25 jaar en die daarna in de meeste gevallen spontaan vermindert en verdwijnt. Helaas kunnen ook volwassen nog steeds last hebben ervan. Voor de oorzaak ervan moeten we gaan kijken naar een verhoogde talgproductie, naar bacteriën in de talgklier, naar een afsluiting van de talgklieruitgang en naar een opstapeling van dode huidcellen. Kenmerkend voor acné zijn de puistjes die het meest voorkomen in het gezicht en op de rug, schouders en borst.

Welke acnebehandelingen bestaan er?

Nadat acné vastgesteld is, komen de verschillende mogelijke acnebehandelingen in beeld. Belangrijk is echter dat je zelf ook voldoende maatregelen in acht neemt zoals de huid voldoende laten rusten, de puistjes niet zelf uitduwen, zo weinig mogelijk make-up gebruiken en direct zonlicht in de mate van het mogelijke vermijden.

De belangrijkste en meest doeltreffende acnebehandelingen kun je hieronder vinden.

Cosmeceuticals

Cosmeceuticals zijn producten die thuis gebruikt kunnen worden en die ervoor zorgen dat de talgproductie, de poriën en de aanwezige ontstekingen verminderen. Anders dan gewone skincare producten werken cosmeceuticals ook in op de diepere huidlagen voor een beter werken met zichtbare resultaten op relatief korte termijn.

Peelings

Peelings hebben in de strijd tegen acné een dubbel doel. Ze gaan de dode huidcellen verwijderen waardoor de huid sneller kan vernieuwen en er terug gezond en stralend gaat uitzien. Een ander voordeel dat een peeling je oplevert is dat huidverzorgingsproducten nadien makkelijker door de huid kunnen worden opgenomen en dus doeltreffender werken.

HydraFacial

Binnen de acnebehandelingen is de hydrafacial erg populair en biedt het in combinatie met de juiste verzorgingsproducten mooie resultaten. De behandeling verloopt in drie stappen en is volledig pijnloos. De behandeling is erop gericht de huid te reinigen, de dode huidcellen en aanwezige onzuiverheden te verwijderen en een serum in de huid in te brengen. Je mag erop rekenen dat de resultaten een tweetal weken maximaal zichtbaar blijven en dat je voor optimale resultaten best maandelijks een behandeling kunt inplannen. Een huidconsulente voert de acnebehandeling uit na een grondige analyse van jouw huidtype en van de mate waarin bij jou acné aanwezig is.

Hoewel acné helemaal niets is om je zorgen over te maken, kan het een heuse impact hebben op je zelfbeeld. Door gebruik te maken van de verschillende acnebehandelingen die beschikbaar zijn én door je huid dagelijks goed te verzorgen met professionele producten, kun je er alvast voor zorgen dat de symptomen een heel stuk minder zichtbaar zijn of zelfs helemaal verdwijnen. Je huidconsulent, arts of dermatoloog geven je graag alle advies specifiek aangepast aan jouw huidtype en aan jouw klachten.