Artikel Depot
Image default
Marketing

De Betekenis en Voordelen van Click-Through Rate (CTR) voor je Website

Als je een website runt, dan weet je vast wel dat het belangrijk is om bezoekers te krijgen. En zodra je bezoekers krijgt, wil je natuurlijk ook dat ze actie ondernemen. Of het nu gaat om het kopen van een product, het inschrijven voor een nieuwsbrief of het delen van je website op social media, je wilt dat je bezoekers ‘doorklikken’ naar andere pagina’s op je website. En hiervoor is een goede Click-Through Rate (CTR) van groot belang. Maar wat is dit precies, en wat heeft dit voor voordelen? In deze blog leg ik het je uit.

Wat is Click-Through Rate (CTR)?

De Click-Through Rate (CTR) is een parameter die wordt gebruikt om te meten hoeveel procent van de mensen die je website bezoeken, ook daadwerkelijk doorklikken naar andere pagina’s op je website. Oftewel, hoe vaak iemand op een link klikt die op je website staat. Dit kan bijvoorbeeld een link zijn naar een productpagina, een categoriepagina of een blogbericht. Een goede CTR betekent dat er veel verkeer naar de pagina stroomt en dat bezoekers daadwerkelijk doorklikken naar andere pagina’s op je website.

Wat zijn de voordelen van een goede CTR?

Een goede CTR kan bijvoorbeeld leiden tot een hogere ranking in de zoekmachines. Wat is Click-Through Rate (CTR)Dit komt omdat de zoekmachines websites algoritmes gebruiken die onder andere gebaseerd zijn op de CTR van je website. Als je website veel (en goede) kliks krijgt, is dit een teken dat je een sterke inhoud hebt, en dit leidt tot een betere ranking in de zoekresultaten. Daarnaast kan een goede CTR ook leiden tot meer conversies, zoals inschrijvingen of verkoop.

Enkele voorbeelden van een goede CTR

De CTR van je website kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de niche en de concurrentie. Over het algemeen is een goede CTR voor organische zoekresultaten boven de 15%, terwijl een goede CTR voor een advertentiecampagne tussen de 1% en 5% ligt. Maar het kan dus verschillen per sector. Als voorbeeld, als je een blog runt, kan een goede CTR voor organische zoekresultaten boven de 20% zijn, terwijl dit voor een online winkel misschien rond de 5% ligt.

Veel gestelde vragen over Click-Through Rate (CTR)

 • Wat is een goede CTR voor mijn industrie?
  Dit verschilt per industrie. Zoek op wat de standaard is voor jouw sector en probeer dat als een doel aan te houden.
 • Hoe kan ik de CTR van mijn website verbeteren?
  Door boeiende en relevante inhoud, en door de titels en meta-omschrijvingen te optimaliseren. Ook kun je testen doen met verschillende soorten inhoud en indelingen.
 • Waar kan ik mijn CTR voor organische zoekresultaten vinden?
  Dit kun je vinden in Google Analytics bij het zoeken van trefwoorden.
 • Wat is het verschil tussen de Click-Through Rate (CTR) en Click-To-Rate (CTR)?
  Een Click-To-Rate (CTR) is een percentage dat het aantal gelezen artikelen deelt op het totale aantal vertoningen van artikelen. Dit is anders dan de Click-Through Rate (CTR) die kijkt naar het aantal kliks op de links die op je website staan.

Conclusie

Het hebben van een goede Click-Through Rate (CTR) is essentieel voor elke website of onderneming. Het zorgt voor een betere ranking op zoekmachines, meer verkeer naar je website, en uiteindelijk meer conversies. Een goede CTR kan dus veel voordelen opleveren. Het blijft echter belangrijk om te onthouden dat dit niet het enige onderdeel is dat ervoor zorgt dat je website een succes wordt. Goede inhoud, relevante titels en meta-omschrijvingen, en gebruiksvriendelijkheid zijn ook van belang. Zorg ervoor dat je al deze elementen goed in orde hebt, en je zult zien dat je CTR natuurlijk zal stijgen.