Als je een woning koopt, krijg je te maken met verschillende juridische aktes. Deze aktes zijn belangrijk om je rechten en plichten als koper vast te leggen en om de eigendomsoverdracht van de woning te regelen. In dit artikel bespreken we drie veelvoorkomende aktes: de leveringsakte, de hypotheekakte en de splitsingsakte.
Leveringsakte
De leveringsakte is een notariële akte die wordt opgesteld bij de verkoop van een woning. In de leveringsakte staat onder andere wie de koper en verkoper zijn, wat de koopsom is en welke afspraken er zijn gemaakt over de eigendomsoverdracht. Daarnaast wordt in de leveringsakte beschreven of er bepaalde lasten of rechten op de woning rusten, zoals erfpacht of een recht van overpad.
De leveringsakte wordt pas opgesteld nadat alle partijen het eens zijn over de inhoud van de akte en de koopsom volledig is betaald. Na ondertekening van de leveringsakte wordt de koper officieel eigenaar van de woning.
Hypotheekakte
Bij het kopen van een woning is het vaak noodzakelijk om een hypotheek af te sluiten. De hypotheekakte is een notariële akte die de afspraken tussen de koper en de hypotheekverstrekker vastlegt. In de hypotheekakte staat onder andere hoe hoog de hypotheek is, wat de rente en de looptijd zijn en wat de rechten en plichten zijn van de koper en de hypotheekverstrekker.
Daarnaast wordt in de hypotheekakte vaak een aantal zekerheden opgenomen voor de hypotheekverstrekker, zoals het recht van hypotheek op de woning en het recht om de woning te verkopen als de koper niet aan zijn verplichtingen voldoet. De hypotheekakte wordt vaak tegelijkertijd met de leveringsakte getekend, maar kan ook op een ander moment worden opgesteld.
Splitsingsakte
Als je een appartement koopt, krijg je te maken met de splitsingsakte. Deze akte wordt opgesteld als een gebouw wordt gesplitst in appartementsrechten. In de splitsingsakte staat onder andere wat de afmetingen en de indeling van de appartementen zijn en welke gemeenschappelijke ruimten er zijn.
Daarnaast wordt in de splitsingsakte vastgelegd welke kosten en taken door de Vereniging van Eigenaren (VvE) worden uitgevoerd en hoe de besluitvorming binnen de VvE verloopt. De splitsingsakte is belangrijk omdat hiermee de rechten en plichten van de eigenaren van de verschillende appartementen worden vastgelegd. Bekijk de website van Notariskantoor Novia voor meer informatie over splitsingsakte, hypotheekakte of leveringsakte.
|