Artikel Depot
Image default
Internet

Hoe kan je de kwaliteit van je website meten?

De contentkwaliteit kan je aan de hand van een hoop factoren langsgaan. Kwaliteit kan namelijk heel breed opgevat worden. Je kan zelf een aantal onderdelen langs gaan maar ook gebruik maken van bepaalde online tools. Een aantal punten die van invloed zijn op de kwaliteit van jouw website lees je hieronder!

Informatie

Als je ervoor kiest om informatie op jouw website te plaatsen, denk hierbij in de vorm van blogs, artikelen of nieuwsberichten is het belangrijk dat de informatie actueel is. Het heeft geen nut om een stuk te schrijven  over een app die je vandaag de dag niet meer kan downloaden. Net als het spel Flappy Bird. Dit was een spel dat in 2013 uitkwam voor op onder andere de smartphone. Echter werd de game een tijdje later uit Play Store verwijderd omdat de ontwerper het gevoel had dat teveel mensen verslaafd raakte aan het spel. Als je in het jaar 2013 over deze hype zou schrijven zou je meerdere lezers trekken dan dat je anno nu in het jaar 2021 zou krijgen. Het spel Flappy Bird en de nieuws eromheen is dus niet meer actueel.

Meerdere apparaten

Voor de tijd dat iedereen een smartphone had maakte men vooral gebruik van de computer als iemand iets op het internet moest opzoeken. Voor de bouwers van de websites was het dus prioriteit nummer 1 om ervoor te zorgen dat de websites duidelijk zichtbaar zouden zijn op de computer. De indeling van de website zou goed zichtbaar en makkelijk vindbaar moeten zijn achter het beeldscherm. Echter pakt iedereen tegenwoordig gewoon even zijn mobiel erbij en zoekt iets snel op op Google. Je komt dan nog steeds op dezelfde websites terecht alleen is het scherm van je smartphone natuurlijk niet zo groot als die van je computer of laptop. De website indeling zal aangepast moeten worden aan de het apparaat waarop de website geopend wordt. In hoeverre een website aanpast aan het specifieke apparaat laat een hoop zien over de kwaliteit van de website.

Snelheid

Hoe snel een nieuwe webpagina laad of hoeveel tijd het kost om op de website terecht te komen laat iets zien over de snelheid van de website. Hoe sneller de website laad, hoe hoger de kwaliteit van de website is. Als het te lang duurt om de website op te laten starten zullen lezers snel afhaken omdat de kwaliteit van de laadsnelheid erg laag is op dat moment. lezers zullen dan gewoon de volgende optie op Google aanklikken in de hoop dat die sneller op zullen starten. Voor de lezer maakt het in principe niet uit waar ze de informatie vandaan halen als ze de informatie maar binnen krijgen. Voor het bedrijf zelf is het juist belangrijk om deze reden dat de laadsnelheid en dus de algemene kwaliteit van de website hoger is zodat ze geen lezers kwijtraken.

Factoren kwaliteit

Je kan de kwaliteit van je website op vele manieren meten. Je zou kunnen beginnen door te kijken naar de geplaatste informatie. Is de informatie actueel of alweer oud nieuws? Ten tweede zou je kunne kijken hoe goed jouw website zich aanpast aan de verschillende groottes van andere apparaten.. kan je nog steeds gemakkelijk de website op als je de website bekijkt via je smartphone? Tot slot kan je je gaan focussen op de laadsnelheid van de website want niemand zit te wachten op een website die de hele tijd vastloopt of vijf minuten de tijd neemt om van webpagina te wisselen.