Artikel Depot
Image default
Zakelijke dienstverlening

Coronasteun voor bedrijven

 Alle financiële tegemoetkomingen die bedrijven vanwege de coronacrisis konden ontvangen, worden vanaf 1 oktober stopgezet. Hier en daar zijn er nog enkele uitzonderingen die blijven bestaan, zoals de kredietregelingen en onbelaste reiskostenvergoedingen.

Zo wordt vanaf 1 oktober in ieder geval de inkomensondersteuning via ToZo, NOW, TVL en TONK beëindigd. Wel kunnen zelfstandige ondernemers mogelijk nog beroep doen op de bijstand via de BBZ, die tot 1 januari 2021 net als Tozo geen vermogenstoets zal kennen. Daarnaast blijven alle kredietregelingen nog het hele jaar van kracht. Denk hierbij aan de KCKC, BMKB-C en het overbruggingskrediet van Qcredits. Ook het Garantiefonds voor evenementen blijft bestaan, om zo de kosten te dekken voor alle evenementen die afgelast moesten worden. Daarnaast zal de leningsfaciliteit voor garantiefondsen in de reisbranche ook nog het hele jaar blijven gelden.

Alle ondernemers zijn dus vanaf 1 oktober weer verplicht om hun verschuldigde belastingen te gaan betalen. Er kan een bijzonder verlengd uitstel van betalingen aangevraagd worden. Deze uitstel staat dan los van de belastingschulden die vanaf 1 oktober 2022 afgeloste moeten worden en mag in vijf jaar gedaan worden. Ook de maatregel die onbelaste reisvergoedingen toestaat en de hypotheek pauze worden doorgezet tot januari 2022.

Daarnaast wordt er wel extra geld vrijgemaakt voor het sociaal pakket. Voor het mbo wordt extra intensieve begeleiding, scholing via praktijkleren en loopbaanadvies gegeven. Dit is voor mensen die een uitkering hebben, voor wie ontslagen wordt door faillissement of voor andere zelfstandige ondernemers die op zoek zijn naar werk en een Tozo uitkering hebben.

Wat vanaf 1 oktober wel opnieuw wordt ingesteld, is de werktijdverkorting. Dit is bestemd voor corona gerelateerde zaken waardoor buitengewone en kortdurende omstandigheden zijn ontstaan. Daarnaast zijn over de behandeling van thuiswerkdagen met Duitsland en België afspraken gemaakt, die tot en met 30 september gelden. De kans is dat Nederland deze afspraken wil verlengen en misschien wel permanent zal maken.

Wil je meer weten over dit soort zaken? Neem eens contact op met WEA accountants voor advies. Ook voor fiscaal advies zit je goed.

http://weanaaldwijk.nl