Artikel Depot
Image default
Kinderen

Als je ouders ruzie hebben

Het is normaal dat ouders het van tijd tot tijd oneens zijn en ruzie maken. Ouders kunnen het oneens zijn over geld, huishoudelijke taken, of hoe ze hun tijd doorbrengen. Ze kunnen het oneens zijn over grote dingen – zoals belangrijke beslissingen die ze voor het gezin moeten nemen. Ze kunnen het zelfs oneens zijn over kleine dingen die helemaal niet belangrijk lijken – zoals wat er gegeten wordt of hoe laat iemand thuiskomt.

Soms kunnen ouders het oneens zijn met elkaar en slagen ze er toch in om er op een rustige manier over te praten, waarbij beide mensen de kans krijgen om te luisteren en te praten. Maar vaak als ouders het niet met elkaar eens zijn, maken ze ruzie. Een ruzie is een gevecht met woorden.

De meeste kinderen maken zich zorgen als hun ouders ruzie maken. Harde stemmen en boze woorden die ouders gebruiken, kunnen kinderen bang, verdrietig of overstuur maken. Zelfs ruzies in stilte – zoals wanneer ouders boos zijn en helemaal niet met elkaar praten – kunnen kinderen van streek maken.

Als de ruzie iets met de kinderen te maken heeft, kunnen kinderen denken dat zij hun ouders ertoe hebben aangezet om ruzie te maken. Als kinderen denken dat het hun schuld is, kunnen ze zich schuldig voelen of nog meer van streek raken. Maar het gedrag van ouders is nooit de schuld van kinderen.

Wat betekent het als ouders ruzie maken?

Kinderen vragen zich vaak af wat het betekent als ouders ruzie maken. Ze trekken misschien te snel conclusies en denken dat ruzie betekent dat hun ouders niet meer van elkaar houden. Ze kunnen denken dat het betekent dat hun ouders gaan scheiden.

Maar ruzie tussen ouders betekent meestal niet dat ze niet meer van elkaar houden of dat ze gaan scheiden. Meestal zijn de ruzies gewoon een manier om stoom af te blazen als ouders een slechte dag hebben of zich over andere dingen gestrest voelen. De meeste mensen verliezen af en toe hun kalmte.

Net als kinderen kunnen ouders, wanneer ze overstuur zijn, huilen, schreeuwen of dingen zeggen die ze niet echt menen. Soms betekent een ruzie niets anders dan dat een van de ouders of beiden hun geduld verloren hebben. Net als kinderen kunnen ouders meer ruzie maken als ze niet zo lekker in hun vel zitten of veel stress hebben door werk of andere zorgen.

Hoe voelen kinderen zich als hun ouders ruzie maken?

Kinderen voelen zich meestal overstuur als ze ouders ruzie zien of horen maken. Het is moeilijk om het geschreeuw en de onvriendelijke woorden te horen. Kinderen voelen zich onbeschermd en bang als ze zien dat hun ouders boos en onhandelbaar zijn.

Kinderen kunnen zich tijdens een ruzie zorgen maken over de ene of de andere ouder. Ze kunnen zich zorgen maken dat een van de ouders zich extra verdrietig of gekwetst voelt omdat de andere ouder tegen hen schreeuwt. Ze kunnen zich zorgen maken dat een van de ouders boos genoeg lijkt om de controle te verliezen. Ze kunnen zich zorgen maken dat hun ouder ook boos op hen wordt, of dat iemand gewond raakt.

Soms maken ruzies van ouders kinderen aan het huilen of krijgen ze buikpijn. Door de ruzies kan een kind zelfs moeite hebben om in slaap te komen of naar school te gaan.

 

Wat te doen als ouders ruzie hebben

Het is belangrijk om te onthouden dat de ouders ruzie maken, niet de kinderen. Het beste is dus om je niet met de ruzie te bemoeien en ergens anders in huis naartoe te gaan om weg te zijn van het geruzie of de ruzie. Dus ga naar je kamer, sluit de deur, zoek iets anders te doen tot het voorbij is. Het is niet de taak van het kind om scheidsrechter te zijn.