Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Alles wat je moet weten over het behalen van een heftruckcertificaat

Heftrucks worden veelal gebruikt in de tuinbouw. Hier worden heftrucks gebruikt voor het laden, lossen en verplaatsen van producten en materialen. Wanneer je op een heftruck rijd is het belangrijk dat je weet wat je aan het doen bent. Zo zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk bedrijfsongevallen plaats vinden. Daarom moeten personen die op een heftruck rijden eerst een heftruck certificaat behalen. Maar hoe haal je nou zo’n heftruckcertificaat? Wij leggen jou alles uit wat je moet weten over het behalen van een heftruckcertificaat.

 

Wat leer je tijdens een heftruckcursus?

Een heftruckcursus duurt een of twee dagen. Het heftruck certificaat halen kost dus wat tijd. Tijdens de cursus komt een stuk theorie en praktijk aan bod. Bij de cursussen leer je alles wat je moet weten om goed een heftruck te kunnen besturen. Je leert tijdens de cursus dingen zoals:

–          Alle wetten en regels over het besturen van een heftruck.

–          Welke dingen moet je rekening mee houden m.b.t. de veiligheid.

–          Hoe bestuur je een heftruck op de juiste manier.

–          Hoe voer je de bijzondere verrichtingen uit op een veilige manier.

–          Wat is er nodig om een heftruck zo goed mogelijk te onderhouden.

 

Nadat alles is uitgelegd tijdens de cursus leg je je examen af. Het examen is ook weer ingedeeld in een stuk theorie en praktijk. Heb je het examen op een goede manier afgelegd? Dan krijg jij jouw heftruckcertificaat.

 

Hoe oud moet je zijn voor het halen van het heftruckcertificaat

Het behalen van een heftruckcertificaat kan vanaf 16 jaar. Tot je 18e mag je onder toezicht op de heftruck rijden. Ben je 18? Dan mag je zelfstandig en zonder toezicht op een heftruck rijden.

 

Hoe lang is het heftruckcertificaat geldig?

Een heftruckcertificaat is 5 jaar geldig. Na 5 jaar dien je het certificaat te verlengen. Hiervoor moet je een herhalingscursus volgen. Tijdens deze cursus wordt je kennis weer even opgefrist en wordt je eventueel bijgepraat over nieuwe wetgevingen rondom het besturen van een heftruck.