Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Gebarentaal cursus ongekend populair

In maart 2020 brak de corona pandemie uit. Bijna wekelijks kregen we toen een persconferentie, met gebarentaal. Wie kent niet meer het legendarische gebaar voor ‘hamsteren’? Sindsdien is er een run ontstaan op de opleiding voor gebarentolk. Maar niet voor iedereen is een vierjarige HBO opleiding weggelegd. Gelukkig kan je dan ook een gebarentaal cursus doen, waarbij je toch de basisbeginselen leert van de Nederlandse gebarentaal.

Gebarentaal in een notendop

Net als bij gesproken taal, bestaan er ook in de gebarentaal meerdere talen. Maar dat is ook wel eens anders geweest. Vroeger werd je als dove voor gek verklaard. Doofheid werd gezien als een ‘straf van God’. Veel dove mensen gingen bij elkaar wonen en zo ontstonden er dove-gemeenschappen. In sommige van die gemeenschappen communiceerden mensen onderling met hun handen; de eerste vorm van gebarentaal.

In de 16e eeuw was er een Spaanse monnik die het voor elkaar kreeg om dove mensen te leren spreken door schrijven en liplezen te combineren. Pas tijdens de Verlichting (18e eeuw), werd gebarentaal een echte taal met grammatica. Op meerdere plekken in Europa (ook in Nederland) werden speciale scholen opgericht voor dove mensen. Binnen het dovenonderwijs werd er gediscussieerd wat beter was: gebarentaal of liplezen.

Men was ervan overtuigd dat liplezen beter was en tot halverwege de vorige eeuw was gebarentaal verboden. Daarna vond men dat gebarentaal beter was en kon deze taal zich goed ontwikkelen.

 

Cursus gebarentaal

Een gebarentaal cursus kun je online doen via 1-2 communicatie. Er worden verschillende cursussen op diverse niveaus gegeven, door middel van video’s. Je kan ook gebruik maken van een online coach (alleen of in een groep). Zo is de Nederlandse Gebarentaal voor iedereen makkelijk te leren, ook nu we weer in lockdown zitten (je hoeft immers geen fysiek onderwijs te volgen). Klik op de bovenstaande link voor informatie en wordt een gebaren-pro!