Artikel Depot
Image default
Dieren

Heidewachtel is een veelzijdige jachthond

De Kleine münsterländer of Heidewachtel is een veelzijdige jachthond, maar ook een uitstekende gezelschapshond voor het hele gezin. Vriendelijk, intelligent en attent voor mensen. Met een zeer uitgesproken roofzuchtig instinct past dit ras zich aan verschillende levensstijlen aan, kan het zowel binnen als buiten goed leven en is robuust, levendig en speels.

Uitstekende eigenschappen als jacht- en gezinshond

De Heidewachtel is de lichtste van alle jachthonden. Hij wordt tegenwoordig ingezet om vogels te vangen. Hij gebruikt zijn stem bij het opsporen van prooi en deskundige jagers weten aan de hand van de toon van de bast wat voor hij heeft gevangen. Kleine en grote Münsterlanders zijn twee soorten jachthonden van hetzelfde ras. Volgens hun oorsprong zouden de voorouders van de grootste soort al uit de oudheid stammen. Het behoort tot de wijzerhonden met uitstekende eigenschappen voor het jagen en terughalen van gevallen prooien. De kleinste soort staat onder jagers en fans ook bekend als Kleine Heidewachtel. Pas aan het begin van de 20e eeuw werd de Grote Münsterländer gefokt. Ondertussen worden de Münsterländer niet alleen als jachthond gehouden, maar ook als gezellige gezinshond. 

Heidewachtel als gezelschapshond

Deze dieren zijn vasthoudende jachthonden, met een fijn reukvermogen, met een sterk gestel, zeer resistent, onvermoeibaar en die het leuk vinden om onder leiding van een baas te werken. Vooral in Groot-Brittannië en Duitsland wordt de Heidewachtel tegenwoordig gebruikt als gezinshond. Vanwege zijn eigenschappen heeft het veel beweging nodig en daarom is hij meer geschikt voor het leven op het platteland, waar hij meer kans heeft om naar buiten te gaan. Deze hond is ideaal voor grote en actieve gezinnen die gesteld zijn op veel beweging. In het gezin zijn ze vriendelijk, gehoorzaam, tolerant, volgzaam, gemakkelijk te trainen, onvermoeibaar speels, betrouwbaar met kinderen en rustig met andere honden. Als hij zich echter lange tijd verveelt of inactief is, kan hij erg destructief worden en veel blaffen. Instructies kan je lezen op https://www.heidewachtelwereld.nl/ of andere bronnen.

Gezondheidsproblemen van de Heidewachtel

De kleine Münsterländer of heidewachtel kent over het algemeen geen speciale gezondheidsproblemen, behalve dat sommige exemplaren kunnen lijden aan botproblemen zoals heupdysplasie. Minder vaak voorkomend zijn andere genetische ziekten als gevolg van de selectie van het ras dat in zijn oorsprong werd uitgevoerd. Wel is het raadzaam om zijn ogen te controleren om infecties te voorkomen, evenals zijn hangende oren, zodat bacteriën en schimmels zich niet ophopen door het vocht dat daar wordt afgezet. Net als bij andere jachthonden is het raadzaam om na een dag in het veld een periodieke inspectie uit te voeren om eventuele vastgezette parasieten in de huid of het haar te verwijderen. Vooral de poten en oren moeten worden gecontroleerd.

Feiten over de Heidewachtel

  • Deze hond is een voorbeeld van dubbele aanleg, zowel voor gezelschap als voor de jacht. Het is ideaal voor lange wandelingen en om in gezelschap te zijn. De vacht heeft geen overmatige verzorging nodig, behalve een keer per maand geborsteld te worden. Het is een hond die graag buiten leeft en veel rent, dus hij kan zowel binnen als buiten leven.
  • Hij is geschikt voor vrijwel elk type jacht, terrein en klimaat. Hij is een kleine waaghals die voor niets of niemand bang is. Ook als gezelschapshond is hij zeer geliefd vanwege zijn speelse, vrolijke en levendige karakter.
  • Hij is volgzaam en zeer snel in het leren. Als puppy leert hij al heel vroeg om het huis niet vuil te maken vanwege zijn aangeboren neiging om de ruimtes waarin hij leeft optimaal schoon te maken. Het is de kleinste van de Duitse staande honden.