Artikel Depot
Image default
Dieren

Greyhound: ontdek deze schitterende viervoeter

De Greyhounds zijn de snelheidskoningen in de hondenwereld. Er zijn rassen die bijna net zo snel zijn, maar de kans is groot dat de Greyhound met zijn gespierde lichaam over hen zal zegevieren. Dit ras werd gebruikt om op kleine, behendige dieren te jagen, dus snelheid was een noodzaak voor deze honden.

Oorsprong van de Greyhound

De oorsprong van de Spaanse windhond is niet met zekerheid bekend. Sommige theorieën suggereren dat de Ibizan Hound een rol zou hebben gespeeld in de ontwikkeling van het ras. Anderen denken dat de Arabische windhond een van de voorouders is van de Spaanse windhond. De Arabische windhond zou tijdens de Arabische verovering op het Iberisch schiereiland zijn geïntroduceerd. De kruising met lokale rassen zou de afstamming hebben voortgebracht die heeft geleid tot de Spaanse windhond. 

Greyhounds gewaardeerd vanwege jacht en aristocratie 

Wat de ware oorsprong van dit ras ook is, een ding is zeker: in de middeleeuwen werd het veel gebruikt voor de jacht. Het belang van deze honden voor de jacht en de fascinatie die ze in de aristocratie veroorzaakten, waren er zelfs de reden van dat ze zelfs werden vereeuwigd in het kunstwerk ‘Game of Hunting, ook wel bekend als ‘De jacht op de kwartel’ van de grote Spaanse schilder Francisco de Goya en Lucientes. Met de komst van de hondenraces werd de Spaanse windhond opnieuw gekruist om snellere honden te creëren.

Grootte en gewicht van de Greyhound

Mannetjes bereiken een schofthoogte van 62 tot 70 centimeter, terwijl vrouwtjes een schofthoogte bereiken van 60 tot 68 centimeter. Het zijn lichte en behendige honden. De Spaanse windhond is een hond die erg lijkt op de Greyhound, maar is kleiner. Het heeft een slank lichaam, een langwerpige kop en een zeer lange staart, evenals dunne maar krachtige benen waardoor het erg snel kan zijn. Bron: https://www.greyhoundwereld.nl/

Slank en gespierd lichaam is typisch voor de Greyhound

De Greyhound is slank en gespierd. Het hoofd is lang en dun, net als de snuit, en is goed in verhouding tot de rest van het lichaam. Zowel de neus als de lippen zijn zwart. De hoektanden zijn sterk ontwikkeld. De ogen van de Spaanse windhond zijn klein, schuin en amandelvormig. De oren, hoog aangezet, zijn driehoekig, breed gefundeerd en afgerond aan de punt. De lange nek verenigt het hoofd met een rechthoekig, sterk en flexibel lichaam. De rug is licht gewelfd, waardoor de wervelkolom flexibel is.

Fijne en dichte vacht kenmerkend voor de Greyhound

De staart van de Greyhound is sterk aan de basis en loopt geleidelijk taps toe tot een zeer fijne punt. Het is flexibel en zeer lang, ruim boven het spronggewricht. De huid ligt over het gehele oppervlak zeer dicht bij het lichaam, zonder gebieden met een losse huid te vertonen. De vacht van de Greyhound is dicht, fijn, kort en glad. Er is echter ook een verscheidenheid aan harde en halflange haren waarbij baarden, snorren en bovenste wenkbrauwen op het gezicht worden gevormd. Elke vachtkleur is gangbaar voor deze honden, maar donkerbruin, geel, rood en wit komen het meest voor.