Artikel Depot
Image default
Dieren

Dobermann: wat moet je weten over deze hond?

In vergelijking met andere rassen is de Dobermann vrij jong. Het vindt zijn oorsprong in de late 19e eeuw, toen een Duitse belastinginner genaamd Karl Friedrich Louis Dobermann de taak op zich nam om een ​​nieuw hondenras te creëren door middel van een reeks kruisingen.

De bedoeling was om een verdedigingshond te kweken, want zijn baan als tollenaar bezorgde hem soms vijanden. Bovendien was hij bang dat rovers en dieven het geld zouden stelen dat hij door het werk bijeen had gebracht.

Volgens de verhalen kwamen de eerste Dobermanns omstreeks 1908 naar de Verenigde Staten. Ze werden pas tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland gestuurd. De Pinscher Club of Dobermann America werd vervolgens in 1921 opgericht.

In korte tijd heeft de Dobermann een bijzonder snelle evolutie doorgemaakt. Hij groeide uit van een ras met een zeer slecht imago tot een hond die veel verwachtingen oproept en zelfs vele schoonheidswedstrijden heeft gewonnen.

Voornaamste kenmerken

De Dobermann is een zeer atletische en gespierde hond met een vierkant lichaam en veel kracht. De vacht is erg kort en glad, met een harde textuur. Wat de kleur betreft, is deze meestal zwart of zeer intens bruin met bruine secties.

Dit ras heeft kleine donkere ogen, kleine oren, driehoekig van vorm en hoog aangezet. Het zijn middelgrote tot grote honden: de mannetjes worden 72 centimeter en de vrouwtjes 68 centimeter. Mannetjes kunnen 40 tot 45 kilogram worden, terwijl vrouwtjes een gewicht tussen 32 en 35 kilogram kunnen bereiken. Dobermanns kunnen tot 13 jaar oud worden.

Het belangrijkste fokdoel van Dobermans was persoonlijke bescherming. Al meer dan honderd jaar beschermen ze hun baasjes, hetzij met hun angstaanjagende uiterlijk of met hun brute kracht. Ze hebben het instinct om hun baasje te beschermen en zullen daarom altijd dicht bij je zijn. Maar dit wordt natuurlijk bereikt met een zeer goede training. 

Belangrijkste eigenschappen

Het lijdt geen twijfel dat het Dobermann-ras indrukwekkend is om naar te kijken. Deze middelgrote tot grote honden hebben een onberispelijke atletische lichaamsbouw. Dobermanns zijn sierlijk en krachtig volgens https://www.dobermannwereld.nl/

Ze zijn zeer behulpzaam. Dobermanns kunnen een aantal verschillende rollen in de samenleving vervullen, wat hun verbazingwekkende veelzijdigheid aantoont. Ze worden consequent gerangschikt in de top 5 van slimste honden ter wereld.

De Dobermann heeft een zeer koppig karakter en je zult inspanningen moeten leveren, wil je dat de hond jou als leider volgt. Het kan worden aanbevolen om vanaf jonge leeftijd trainingslessen te volgen om het dier te socialiseren. Een Dobermann heeft regelmatig training nodig om fit te blijven. Enkele keren per dag lichaamsbeweging is ideaal voor deze hond.