Artikel Depot
Image default
Dieren

De Friese Stabij.. dit moet je weten over deze harige vriend

De Friese Stabij is een hond die vooral goed met kinderen overweg kan. Dat gevoel is wederzijds, want kinderen worden aangestoken door die vreugde en energie. Het is een rustig ras dat uitstekend overweg kan met hechte familierelaties. Zonder twijfel is hij een trouwe vriend.

Van waar stamt de Friese Stabij af?

De Stabij is een van de elf Nederlandse hondenrassen. Het is afkomstig uit Friesland, een provincie in het noorden van Nederland, specifiek het Friese Woud. Er wordt gezegd dat de Stabij een afstammeling is van de Spaniels die door de Spaanse conquistadores naar het noorden zijn gebracht. Er zijn verschillende overeenkomsten met de Drentsche Patrijshond en de Grote Münsterländer, beide afkomstig uit aangrenzende streken. De drie rassen zijn waarschijnlijk aan elkaar verwant.

Omdat het Friese Woud lange tijd een afgelegen gebied was, had de Friese Stabij alle kans om zich te ontwikkelen zonder veel invloed van andere rassen. Bovenal was het de hond van de gewone man, die hem gebruikte als bunzing- en mollenvanger (vroeger leverden mollenhuiden een behoorlijk bijverdienste op), maar ook als ongedierteverdelger, trekhond en waakhond. Vroeger jaagde men er zelfs op otters mee. Vandaag de dag is de Friese Stabij nog steeds een gewaardeerde allround jacht- en ongedierteverdelger.

De officiële rasnaam is Stabijhoun. Aangenomen wordt dat de naam ‘Stabij’ een combinatie is van de woorden ‘sta-me-bij’. Dat was precies wat de Stabij deed: zijn baasje helpen in het dagelijks leven. Het woord ‘houn’ is gewoon Fries voor ‘hond’. Een sta-me-bij-hond, zogezegd. In Friesland staat de Stabijhoun vooral bekend als een Byke, Bijke of Beike). In die gebieden is de voornaam de rasnaam geworden. Dit kan je lezen op https://www.friesestabijwereld.nl/.

Waaraan herken je de Friese Stabij? 

Dankzij het vermogen en de snelheid door zijn middelmatige bouw is de Friese Stabij een hond die door boeren in Nederland wordt gebruikt om op knaagdieren te jagen, maar hij kan ook als waakhond worden ingezet.

Het lichaam is iets langer dan de schofthoogte. Het haar op de borst, nek, voorpoten, broek en staart geeft de Friese Stabij de indruk langharig te zijn, maar in werkelijkheid is zijn haar niet zo lang. Sommige lijken in eerste instantie op een setter, een border collie of zelfs een Münsterländer picolo. Deze zeer vriendelijke middelgrote hond is echter een Fries origineel. Inmiddels maakt het officieel deel uit van het Nederlandse culturele erfgoed. 

Tijdens de jacht vertoont hij een speciaal gedrag. Hij stopt plotseling in de richting van de prooi alsof het op zijn plaats vastzit. Zo weet de jager precies waar het stuk dat hij heeft gevonden zich bevindt en kan hij schieten. De Stabij is een veelzijdige gezins- en werkhond. Dit zeer zeldzame ras is ideaal voor jacht of als sportmaatje. Hij is een ongecompliceerde en veelzijdige hond, heeft behoefte aan lichaamsbeweging en heeft vriendelijke en open eigenaren nodig.