Artikel Depot
Image default
Dieren

Cane Corso: groot en onverschrokken

De Cane Corso is een grote en onverschrokken hond die nauw verwant is aan zijn eigenaar en uitstekende beschermende instincten heeft.

De geschiedenis van de Cane Corso is zeer oud en fascinerend en vertelt het leven van de Romeinen tot op de dag van vandaag. De Cane Corso wordt beschouwd als de grootste getuigenis van een voorouderlijk ras dat zijn specifieke kenmerken door de eeuwen heen heeft behouden. 

De term “corso” is afkomstig van het Griekse woord Kortos (dit betekent omheining) en van het Latijnse woord Cohors (dit betekent bewaker, beschermer). Eigenlijk werden de Romeinse Molossische voorouders eeuwenlang gebruikt als bewaker van vee en eigendommen, als persoonlijke verdediging, hulpoorlogvoering en voor de jacht. Dit heeft gemaakt dat de Cane Corso zijn sterke, strijdlustige en agressieve karakter door de jaren heen heeft behouden.

Gedurende vele jaren is het traditionele gebruik van de Cane Corso verminderd. Nu wordt het beschouwd als een gezelschapsdier en dankzij deze verandering en het sociale leven waaraan het vandaag deelneemt, heeft het geleerd om alleen te reageren wanneer dat nodig is. Hij is een trouwe levenspartner geworden.

Persoonlijkheidskenmerken van de Cane Corso 

  • De Cane Corso is een middelgrote/grote Molosser, robuust, gespierd, wendbaar en elegant.
  • De vacht is kort en glanzend en kan verschillende kleuren hebben: lichtgrijs, loodgrijs en zwart.
  • De originele Cane Corso heeft goed gedefinieerde rasstandaardmaten qua verhoudingen, lengte, gewicht, enz. Zo schrijft de rasstandaard voor lengte voor dat mannetjes tussen 64 en 68 cm zijn en vrouwtjes tussen 60 en 64. Een mannetje weegt tussen de 45 en 50 kg en het vrouwtje tussen de 40 en 45 kg.
  • Dit ras heeft veel energie en is erg moedig. Hij heeft elke dag mentale activiteiten en voldoende beweging nodig om zich goed te voelen en hij raakt snel geagiteerd. Lees hierover op https://www.canecorsowereld.nl/.
  • Als hij de kans krijgt, kan hij dominant worden en de controle over het huis overnemen. De Cane Corso is dan ook geen hond voor beginnende hondeneigenaren. Hij is wel ideaal voor baasjes die hem kunnen trainen tot een gehoorzame hond.
  • Cane Corsos hebben, mits goed opgeleid, heel veel positieve eigenschappen: ze zijn volgzaam, speels, kindvriendelijk en loyaal. Als ultieme waakhond tolereren ze geen vreemden – mens of dier – in hun territorium. Zij beschouwen het gezin als hun familie en die wordt beschermd in geval van nood 
  • Een Cane Corso is nooit agressief zonder reden, maar is zeker bereid om zijn territorium en dierbaren compromisloos te verdedigen. Dit sterk beschermende instinct kan ertoe hebben bijgedragen dat het ras in sommige delen van Duitsland en Zwitserland als lijsthond wordt vermeld.
  • Om dit ras te kunnen houden moet aan bepaalde vereisten worden voldaan. Met een consistente opvoeding en goede training is de Cane Corso echter een zelfverzekerde en loyale metgezel.

De voor- en nadelen van de Cane Corso

Cane Corso’s hebben constante aandacht nodig van hun baasje. Het is beter om een relatie en contact op te bouwen vanaf de eerste dagen dat een pup in huis is. Een intensieve communicatie is een absoluut pluspunt voor een eigenaar die op zoek is naar een echte vriend.

Het nadeel van deze hond is dat hij veel eet. Hij is ongelooflijk vatbaar voor overeten. Daardoor mag je de voor hem ingestelde dagelijkse voersnelheid niet overschrijden. Overgewicht kan leiden tot vroegtijdige veroudering en sterfte van je hond.