Artikel Depot
Image default
Dieren

Australian Shepherd: populaire gezinshond

De Australian Shepherd is niet alleen een herdershond, maar ook een gezinshond die in veel delen van de wereld populair is.

Over de afkonmst van de Australian Shepherd doen veel verhalen de ronde. Interessant is dat deze hondensoort in ieder geval niet uit Australië komt. De Pyreneese herder wordt beschouwd als zijn voorouder en die werd gekweekt door de Basken gekweekt in de Pyreneeën, het gebied tussen Frankrijk en Spanje.

Algemeen wordt aangenomen dat het ras afstamt van de Baskische herdershond, vooral de Pyreneese kortharige soort. Deze bekwame honden werden vervolgens gekruist met border collies en naar Australië gebracht waar meer land was dat bestemd was voor landouw.

Ze verhuisden uiteindelijk naar Californië waar de lokale bevolking aannam dat het ras uit Australië kwam, vandaar de naam. In Amerika is de Aussie een populaire metgezel geworden onder Amerikaanse boeren die hem gebruiken om vee te bewaken.

De naam Australian Shepherd zou afgeleid zijn van het feit dat de eerste Australiërs met deze hond naar de Verenigde Staten kwamen. Sindsdien is de populariteit van de Aussie gegroeid. Bron: https://www.australianshepherdwereld.nl/.

Persoonlijkheidskenmerken van de Australian Shepherd

Aussies zijn goede begeleiders voor kinderen. Vreemden zijn doorgaans op hun hoede voor de Australian Shepherd. Deze honden zijn gelukkig niet angstig of agressief.

Australian Shepherds zijn ook niet agressief naar andere huisdieren toe, vooral niet als ze samen zijn opgegroeid. De eigenaar moet ervoor zorgen dat zijn Aussie correct, rustig en gelijkmatig reageert op andere viervoeters.

De Australian Shepherd is erg trouw aan zijn baasje. Hij brengt graag al haar tijd met hem of haar door. Eigenaren kunnen er prat op gaan dat hun hond een scherpe geest heeft, nieuwsgierig is en bijzonder geschikt voor training.

Met de juiste opvoeding en training zal de Aussie een actieve vrolijke en mooie hond zijn. Deze hond kan geweldig met iedereen in het gezin omgaan, niet alleen met haar directe eigenaar. Deze honden tonen bijna nooit hun woede of agressiviteit. Dat gebeurt alleen maar als er gevaar dreigt voor het gezin.

Eigenaren moeten nadenken over de dagelijkse routine van hun Aussie, zodat hij voldoende beweging krijgt en zijn energie op de juiste manier gebruikt. De Australian Shepherd is een zeer actief dier. Zonder de juiste trainingen, begeleiding en uitdagingen kan je hond op termijn depressief gedrag vertonen.

De hond kan ook gek beginnen te doen in het appartement. Zo maakt zijn rusteloze energie dat hij bij stress meubels en andere interieurspullen kapot maakt. Hij gaat dan op zoek naar een manier om zich af te reageren en het meubilair kan daaronder lijden.

Daarom moet een eigenaar van de Australian Shepherd iemand zijn met een actieve levensstijl. Het baasje moet voldoende tijd en energie hebben om de nodige aandacht te kunnen besteden zijn huisdier.

De voor- en nadelen van de Australian Shepherd 

Een Aussie heeft veel fysieke activiteit nodig. Daarom is het belangrijk om het dier actief te betrekken en er elke dag mee te wandelen. Dit ras is zeer actief en intelligent en geschikt voor actieve mensen die van sporten houden.

Als je het kopen van een Aussie een lang gekoesterde droom is, bekijk dan de voor- en nadelen van dit ras:

• hoge intelligentie;

• verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van toegewezen taken;

• gemakkelijk te trainen;

• kudde-instincten ontwikkelen zich;

• toewijding aan eigenaar en gezin;

• zorgvuldigheid;

• uithoudingsvermogen en kracht.