Artikel Depot
Image default
Dieren

Border Collie, een extreem intelligente hond

 

Als we het over de Border Collie hebben, is het eerste waar we aan denken zijn intelligentie. Dit ras wordt algemeen beschouwd als de meest intelligente van allemaal. Het zijn honden die het leuk vinden om samen met hun baasjes te trainen en bezig te zijn. Ze zijn blij als je ze elke dag aan het werk zet. Bovendien kunnen ze ongelooflijk veel woorden en commando’s leren.

 

Hoewel ze tegenwoordig over de hele wereld worden verspreid en op zeer diverse plaatsen als herders worden gebruikt, is de Border Collie inheems in het grensgebied tussen Schotland en Engeland. ‘Collie’ is een Schots woord dat ‘herdershond’ betekent. ‘Border’ is een Engels woord dat ‘grens’ betekent. Een Border Collie is letterlijk vertaald dus een ‘grensherdershond’.

 

Wat is de oorsprong van Border Collies?

 

Sommige archeologische vondsten wijzen erop dat de directe voorouders van bepaalde hondenrassen, waaronder de Border Collie, tussen de 5e en 1e eeuw vóór Christus op de Britse eilanden zijn aangekomen door toedoen van Keltische stammen. Er wordt zelfs vermoed dat de naam zou kunnen komen van de taal van deze gemeenschappen, aangezien het woord ‘collie’ in het Gallisch ‘nuttig’ betekent. Deze stammen vestigden zich in Ierland, maar we zagen al dat de Border Collie die we tegenwoordig kennen tussen Schotland en Engeland zijn ontwikkeld. Zeer waarschijnlijk zijn Keltische honden gekruist met inheemse Britse honden, om plaats te maken voor verschillende soorten Collie herdershonden. Reeds in die tijd viel de Border Collie op als herdershond die heel goed in staat was om vee te leiden, een taak die hij vandaag de dag nog steeds uitvoert vanwege zijn behendigheid en intelligentie.

 

Voornaamste kenmerken Border Collie

 

De kenmerken van de Border Collie zijn enigszins vergelijkbaar met die van de Australian Shepherd. Om deze reden willen veel liefhebbers van beide hondenrassen meer informatie over de verschillen tussen een Border Collie en een Australian Shepherd. De Border Collie onderscheidt zich van andere rassen door extreem wendbaar te zijn, met een ideale fysieke vorm om te oefenen, springen en rennen. De mannetjes meten meestal ongeveer 53 centimeter tot de schoft en de vrouwtjes iets minder, zoals gebruikelijk is bij veel hondenrassen. Evenzo kunnen ze tot 20 kilogram wegen en een langwerpig lichaam en een zeer dynamisch uiterlijk vertonen. Bron: https://www.bordercolliewereld.nl/.

 

Meerdere specifieke kenmerken van de Border Collie

 

De Border Collie heeft meerdere zeer specifieke kenmerken, zoals gespierde benen die wijzen op een aanleg voor inspanning. Het uiteinde van de staart eindigt altijd in witte tinten en de snuit eindigt in een punt met een neus die zwart of bruin kan zijn. Wat betreft de oren, zijn er drie verschillende soorten waar te nemen, zoals hangend, halfhangend of rechtopstaand. Hoewel de gebruikelijke kleur van hun ogen meestal bruin is, heeft de Border Collie soms een ogen in een andere kleur, bijvoorbeeld blauw en bruin, of beide blauw.

 

Goede eigenschappen van de Border Collie

 

Border Collies zijn zeer attent, ze kunnen zien dat er soms momenten zijn waarop ze je niet mogen storen of achtervolgen omdat je ziek, overstuur of druk bent. Het zijn honden die bijzonder snel de dingen leren waarvan je wilt dat ze die weten, zeker wanneer je goed bent in het trainen. De Border Collie is een hond waarmee je gemakkelijk kunt omgaan, omdat ze heel snel begrijpen hoe ze zich in bepaalde situaties moeten gedragen. Ze zijn uitstekende metgezellen voor wandelingen, omdat ze niet aarzelen om nieuw terrein te verkennen en te rennen en te springen.