Artikel Depot
Image default
Dieren

Vizsla: geliefd metgezel die veel taken kan uitvoeren

De Vizsla is een geliefde metgezel die probleemloos een groot aantal taken kan uitvoeren. Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in Amerika werden er zelfs een aantal exemplaren ingezet om te werken op Ground Zero.

De Vizsla is oorspronkelijk bekend als de Hongaarse nationale jachthond. Hij stamt waarschijnlijk af van jachthonden die werden gebruikt door de Magyaren, die zich meer dan duizend jaar geleden in Hongarije vestigden.

De Hongaarse Bracco stamt hoogstwaarschijnlijk af van de honden die de Magyaarse stammen steunden in hun vele activiteiten als herders, fokkers en jagers: er wordt aangenomen dat aanvankelijk een enkel type hond hen in al deze rollen ondersteunde, maar na verloop van tijd werden grotere honden geselecteerd voor hoeden en kleinere en meer behendige honden voor de jacht.

In Hongarije wordt gejaagd in een immense vlakte vergelijkbaar met een woestijn, maar met gras begroeid: honden moeten zich met grote sluwheid en fijngevoeligheid verplaatsen om niet door het wild te worden gezien, omdat ze bijna altijd in de open lucht zijn.

Uit deze behoefte vloeien de bijna katachtige bewegingen voort die dit ras kenmerken. De eerste Vizsla, of liever hun voorouders, werden eerst gekruist met de Pannonische windhond (die werd gekenmerkt door de geelbruine vacht en het langwerpige oor). In de periode dat Hongarije werd binnengevallen door de Turken, werd het dier gekruist met de Turkse “gele hond”. In feite is “viszla” een Turkse term: het heeft de betekenis van “zoeken”.

Persoonlijkheidskenmerken van de Vizsla

Zachtaardig, levendig en sympathiek. Zo staat de Vizsla bekend. Dit hondenras is gezegend met een bovengemiddeld leervermogen en verlangt er sterk naar om zich onder mensen te begeven. Hoewel hij doorgaans gehoorzaam is, zijn er wel eens uitzonderingen op de regel geweest: er zijn ook wel prikkelbare, verlegen of koppige Vizslas geregistreerd zoals te lezen op https://www.vizslawereld.nl/

Een Vizsla kan saai en destructief worden als hij aan zichzelf wordt overgelaten. Maar met training, oefening en gezelschap is deze enthousiaste hond moeilijk te verslaan.

Net zoals alle andere honden hebben ook Vizslas vroege sociale blootstelling aan een verscheidenheid aan mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen nodig als ze jong zijn. Socialisatie is een goed hulpmiddel om je puppy te laten opgroeien tot een goed afgerichte hond.

Water oefent een grote aantrekkingskracht uit op Vizsla’s. Deze honden kunnen effectief op watervogels jagen. Ze houden van zwemmen voor de lol en op een warme dag zullen ze genieten van het peuterbad in de achtertuin. Het is zelfs bekend dat ze golven kunnen ‘vangen’ tijdens een bezoek aan het strand.

De voor- en nadelen van de Vizsla

Vizsla’s staan bekend om hun buitengewone toewijding, hun hoge intellect en hun prachtige bruine vacht. Wanneer je hondenvoeding voor hen kiest, dan is dat een van de belangrijkste dingen die je als huisdiereigenaar kunt doen.

Je wilt niet alleen de specifieke voedingsbehoeften van deze soort nauwkeurig onderzoeken, maar ook de behoeften van je hond, zijn grootte, activiteitenniveau en nog veel meer. De juiste voeding zal echter resulteren in een gezonde hond waar je jaren plezier van kunt hebben.

Voordelen

• Geschikt voor eigenaren die een actieve levensstijl leiden;

• Heel liefdevol;

• Intelligent en enthousiast om te behagen.

Nadelen

• Hoge energie en veel stimulatie nodig;

• Niet geschikt voor een huis waar ze te veel alleen gelaten worden.