Artikel Depot
Image default
Dieren

Akita: een dappere hond met karakteristieke uitstraling

De Akita is een grote, dappere hond met een karakteristieke uitstraling. Zeer waarschijnlijk is hij oorspronkelijk afkomstig van de provincie Akita in het noorden van Japan. 

De Akita Shepherd staat ook bekend als Shepkita. Deze hond werd in de 19e eeuw als herder gekweekt. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog heeft het Duitse leger dit bijzondere dier ook ingezet als koeriershond.

De geschiedenis van Akita gaat echter terug tot de 17e eeuw, toen dit hondenras Japanse koningshuizen en edelen bewaakte en tegelijkertijd werd gebruikt om op kippen te jagen, maar ook op grotere dieren zoals beren.

De combinatie van onverschrokkenheid en loyaliteit van de Akita is haast legendarisch. Ooit werden deze uitzonderlijke eigenschappen op de proef gesteld, toen in de London Zoo een welp van de Sumatraanse tijger wees werd.

Er was speciale hulp nodig voor de opvoeding van de welp. De dierenverzorgers besloten een Akita-puppy in te zetten voor deze belangrijke taak. Ze hadden het sterke vermoeden dat de puppy Akita onbevreesd zou meedoen aan de spelletjes, die nodig waren voor de ontwikkeling van de tijgerwelp.

Ook wisten ze dat de dichte vacht van de Akita-puppy hem tegen de scherpe tijgerklauwtjes zou beschermen. De dierenverzorgers rekenden er op dat het aangeboren loyaliteitsgevoel van de puppy het tijgerwelpje zou helpen om te voorzien in een behoefte aan saamhorigheid.

De dierenverzorgers wisten dat Akita de verwarde, verweesde pup zou kunnen beschermen. De Akita deed zijn werk voor de dierentuin en stopte met werken toen de tijger opgroeide.

Persoonlijkheidskenmerken van de Akita

De Akita heeft kleine, driehoekige oogjes in een naar verhouding grote kop. Hij heeft een zelfverzekerde, robuuste houding. Alleen al de aanwezigheid van een krachtige Akita dient als een afschrikmiddel voor mensen en dieren die problemen zouden willen veroorzaken. Bron: https://www.akitawereld.nl/

Deze honden zijn eigenwijs en ze gaan geen enkele uitdaging uit de weg. Hun niet-aflatende loyaliteit aan hun eigenaren zijn wereldberoemd, net als hun verrassend liefdevolle gedrag tegenover leden van hun gezin. Stel je een liefdevolle beschermer voor die je van kamer naar kamer zal volgen en wiens missie het is om je te dienen.

Meestal hoor je ze niet, tenzij er een goede reden voor is, maar je zult merken dat er soms grappige geluiden uit een Akita komen die je zeker zullen vermaken. Sommige eigenaren zeggen dat de Akita tegen zichzelf praat, terwijl anderen zeggen dat de Akita gewoon zijn mening over alles deelt, van hoe de vaatwasser te vullen tot wanneer de kinderen naar bed moeten.

De Akita is dapper en het is normaal dat hij de beschermer van je gezin is. Hij is natuurlijk op zijn hoede voor vreemden, hoewel hij gasten wel zal verwelkomen zolang zijn baasjes thuis zijn.

De voor- en nadelen van de Akita 

Voordelen

Het onbetwiste voordeel van dit ras is zijn ongeëvenaarde loyaliteit. Akita’s zijn ook erg snel van begrip. Deze honden zijn erg ingetogen en kalm; ze blaffen niet zonder reden.

Nadelen

Op genetisch niveau is dominantie kenmerkend voor de Akita. Ze kunnen niet goed overweg met andere vertegenwoordigers van het ras.