Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Verschillende typen Hypotheken

Het woord hypotheek komt oorspronkelijk van het Oudgrieks. Van het woord hypothḗkē dat ‘onderpand’ betekend. En zo is het natuurlijk eigenlijk ook. Totdat je je huis hebt afbetaald aan de bank heb je je huis als onderpand gegeven. Je noemt je misschien wel ‘huiseigenaar’ maar het huis is eigenlijk van de bank tot de hypotheek is voldaan. Dat klinkt best spannend en dat is het ook. Daarom is het goed om je bij het afsluiten van een hypotheek je zorgvuldig te laten infomeren. Er zijn tenslotte verschillende hypotheken om uit te kiezen.

Vraag advies is het advies

U staat er gelukkig niet alleen voor. U kunt veel advies krijgen zoals bij Wunderink Verzekeringen. Bij dit soort advieskantoren zijn ze gewend aan uiteenlopende vragen. Dus ook voor vragen over hypotheekadvies in Zutphen voor de absolute starter. Of voor de mensen die al een koophuis hebben. Of voor mensen die naar Zutphen willen verhuizen. Het is verstandig om je bij een keuze als een hypotheek je te laten bijstaan door een adviseur. Een huis is tenslotte niet iets dat je dagelijks koopt. En zo sluit je ook maar een keer of hoogstens een paar keer in een leven een hypotheek af.

Elke nieuw af te sluiten hypotheek is anders

Al heb je al een koophuis en zijn termen als krediet hypotheek, spaar hypotheek en lineair aflossen niet vreemd voor je, er verandert voortdurend iets in het land der hypotheken.  Dit mede door regelgeving vanuit de overheid maar ook maakt dat rentestanden en je leeftijd en gezinssamenstelling invloed hebben op het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Veilige keuzes maken

Een veel geadviseerde hypotheekvorm is de lineaire hypotheek. Dit omdat het vaak een veilige keuze is. veiliger dan bijvoorbeeld de annuïteiten hypotheek. Bij de eerst genoemde los je veel meer af en is het huis dus sneller helemaal van jou en ben je niet meer afhankelijk van een lening van de bank. Voor veel mensen is dat een fijne gedachte om zo snel mogelijk los te zijn van de hypotheek en de bemoeienis van de verstrekker van de hypotheek.

Eerder aflossen?

Maar verwacht je elk jaar door bijvoorbeeld winstuitkeringen uit je onderneming een flink deel van de hypotheek af te kunnen lossen. Bij welke hypotheek kun je dit boetevrij doen. Boetevrij? Jazeker, veel banken bestraffen je al je de lening voortijdig wil afbetalen. Zij hebben tenslotte een verdienmodel met jouw schuld met je huis als onderpand. Welke hypotheekvorm er bij jou situatie past, is niet 1,2,3 te zeggen. Laat je dus vooral adviseren. Een huis kopen is één maar de juiste hypotheek kiezen is daarbij ontzettend belangrijk.