Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Alles over EAN codes

Het lijkt ontzettend vanzelfsprekend: je gaat naar de winkel, pakt een verpakking suiker, laat het scannen, betaalt en neemt het mee naar huis. Een barcode op een product dat gescand moet worden om het te kunnen verkopen. Ook al lijken het simpele codes, ze zijn allemaal uniek aan het product dat verkocht wordt. Al deze codes worden opgeslagen bij GS1 Nederland. Wanneer je een product wil verkopen, moet je ook een EAN code kopen. In dit artikel lees je alles over EAN codes.

Wat is het nu precies?

EAN is een afkorting voor European Article Number. Het is dus een Europese manier om producten te labelen aan een code. De code bestaat uit 13 cijfers die weergegeven staat in combinatie met een scanbare barcode. Dit komt doordat in de meeste gevallen de EAN code op het product wordt gedrukt.

Het is echt gekoppeld aan een uniek product. Wanneer je kleding zou verkopen dan zou elke kledingmaat een andere EAN code hebben. Op deze manier zullen de kassasystemen goed aangeven wat voor product er is gekocht. Bij een EAN code kopen moet je er dus op letten dat je er meerdere koopt, wanneer je meerdere productvarianten verkoopt.

Waarom is het nodig?

Een EAN code is nodig, wanneer je een product zou willen verkopen op winkels en online marketplaces die werken met een catalogus. Wanneer een supermarkt bijvoorbeeld een nieuwe smaak chips van een bepaald merk in haar winkel wil verkopen, dan zal ook de EAN code in het systeem gezet moeten worden. Hierdoor kan het product bij de kassa gescand worden met de bijbehorende informatie, zoals de prijs van het product. Omdat de code is gekoppeld aan het product en niet aan de verkopende partij is een EAN code kopen niet nodig voor hen.

Wanneer je zelf geen producten produceert en deze inkoopt bij een leverancier, dan zullen de EAN codes aangeleverd worden. Als je zelf een merk in de markt wil zetten dan zul je bij GS1 een batch codes kunnen en moeten kopen.

https://eancodes.nl/