Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Tips voor het beginnen van een Bed and Breakfast

De laatste jaren zijn de zogeheten Bed and Breakfast accommodaties, afgekort BnB’s of B&B’s, in populariteit toegenomen. Dit komt door de prima prijs-kwaliteitverhouding van de accommodaties. Je betaalt een lage kamerprijs per nacht, maar kunt genieten van ontbijt en prima kamerfaciliteiten die een hotel ook kan bieden. Daarnaast is een BnB vaak persoonlijker, omdat je in een huiselijke sfeer verkeert en persoonlijk contact hebt met de eigenaar. Maar hoe start je nu zelf een gezellige B&B? Hieronder volgen een aantal praktische tips.

Mag je jouw eigen Bed and Breakfast oprichten?

Je hebt lege kamers in huis en hebt graag nieuwe mensen om je heen. Dit zou op zich een leuke reden zijn om een eigen Bed and Breakfast aan huis te maken. Kan dit echter zomaar? Wat wel en niet mag bepaalt je gemeente. Daarom is het raadzaam om voordat je gaat starten contact op te nemen met je gemeente. Informeer altijd naar de regelgeving binnen jouw woonplaats.

Je hebt al werk

Veel mensen richten een B&B op naast hun normale werk. De BnB is daarom meer een soort bijbaantje. Het is leuk om een Bed and Breakfast naast je normale baan te runnen en dit is ook goed combineerbaar. Je loopt eveneens minder risico, want je hebt altijd nog vaste inkomsten mocht je Bed and Breakfast niet op gang komen. Het enige nadeel is dat je jouw BnB zult runnen vanuit je vrije tijd, dus je zult minder tijd overhouden voor andere hobby’s.

Marketing in eigen handen

Om klanten te binden, moet je zelf je marketing verrichten en gasten naar je accommodatie toe trekken. Met social media kun je reclame maken voor je BnB, maar er zijn ook speciale platforms om je B&B uit te lichten. Hiervoor moet je wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en een btw-nummer hebben. Werk ook samen met het lokale VVV-kantoor of lokale toeristische attracties, zoals musea en evenementen. Dit doet de naamsbekendheid van je accommodatie alleen maar goed.

Waaraan moet je B&B voldoen?

De regelgeving van jouw gemeente wat betreft de Bed and Breakfast moet je altijd bij je gemeente navragen. Over het algemeen moet je accommodatie in ieder geval aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je BnB moet in je huis of in een bijgebouw aan huis liggen
  • Wonen is in je pand de hoofdfunctie; logies en ontbijt de nevenfunctie
  • Inschrijving bij Kamer van Koophandel is nodig
  • Btw en toeristenbelasting moet je in rekening brengen bij je gasten
  • Kamerfaciliteiten zijn aanwezig
  • Grote en comfortabele bedden zijn aanwezig met genoeg hoofdkussens
  • Gevarieerd ontbijtaanbod wordt aangeboden met verse streekproducten
  • Eventueel: aanbod van bijzondere activiteiten, zoals georganiseerde wandeltochten