Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Wat is code95?

Als standaard persoon met een autorijbewijs B zul je als het goed is niet met code95 te maken hebben. Code95 is namelijk enkel bedoeld voor iedereen die professioneel aan de slag gaat binnen een transportbedrijf. Dit kan slaan op zowel het openbaar vervoer (op de weg) als op bijvoorbeeld vrachtwagentransport. Eigenlijk alles waar je rijbewijs C en D (in combinatie met E) voor nodig hebt en bestuurd vanuit professioneel handelen. Na het behalen van je code95 wordt dit duidelijk gecommuniceerd naar de buitenwereld dankzij een aanduiding op je rijbewijs achter de voertuigcategorie.

Hoelang en wanneer?

Nadat jij je code95 hebt gehaald is deze 5 jaar geldig. Daarna is minimaal 35 uur nascholing verplicht per 5 jaar tijd. Uiteindelijk kun je die uren verspreiden en valt het best wel mee, maar het is wel iets waar je helaas doorheen zult moeten gaan als je de code95 wilt behouden. Beter, want zo wordt de standaard in de transportindustrie wel hoger gehouden! Zo worden transporteurs van buiten Europa ook verplicht om de code95 te halen wanneer ze binnen de Europese Unie willen gaan vervoeren. Iedereen alert en up-to-date op de weg.

Code95

Code95 is niet alleen maar keihard blokken voor 35 uur nascholing. Meestal is het verdeeld in blokken van drie of vier uur. Enerzijds ben je dan bezig met zo’n vier uur aan e-learning vanuit huis. Je hoeft daar dus niet veel moeite voor te doen voor code95 nascholing behalve de online lesstof te volgen. Daarnaast zul je zo’n 3 uur aan het rijden zijn bij een transport college, en zo heb je een dag (of twee dagen) van zeven uur per dag voltooid. Als je eenmaal die 35 uur hebt gehaald is het weer in orde voor vijf jaar, dus die investering geeft je daarna een geruststelling.

Combinatiepakketten

Met regelmaat is er ook een combinatiepakket te krijgen bij sommige locaties. Hierbij worden bijvoorbeeld code95 en BHV samengevoegd. Hier kun je (als bedrijf) op besparen omdat je meer in één keer afneemt. Dit is uiteraard alleen maar handig als je ook alles in een pakket nodig hebt. Heb je alleen maar een verlenging nodig van je code95, dan hoef je alleen maar die verlenging te halen.

https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/