Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Geothermie om je woning te verwarmen

Sinds jaar en dag gebruiken we hout, pellets, olie of aardgas om onze woningen te verwarmen. Weldra komt hier verandering in, want bij nieuwbouw en renovatie projecten kiest men steeds vaker voor geothermie. 

Geothermische warmte

Het lijkt misschien niet zo, maar onze bodem zit boordevol energie. Wanneer we tientallen meters diep graven, zal de temperatuur een beetje stijgen. Op honderden of duizenden meters diepte gaat het om serieuze verschillen. Dat komt omdat de bodem geothermische warmte bevat. Deze energie bestaat enerzijds uit restwarmte van het ontstaan van de Aarde, en anderzijds warmte uit radioactiefvervalprocessen (maak je geen zorgen, die zijn niet schadelijk voor ons). 

Aardwarmte gebruiken

Deze gratis energie kunnen we aanwenden voor de verwarming van gebouwen. In landen zoals IJsland doet men dit al langer, maar ook in onze regio is het een interessante energiebron. 

Door middel van een geothermische warmtepomp wordt deze warmte onttrokken en naar de woning gebracht. Hiervoor worden eerst leidingen in de grond ingebracht. Bij een horizontale captatie gaat dit om een lage diepte en een hoge oppervlakte, bij een verticale captatie over een heel diepe boring op één of twee punten. 

In deze leidingen zit een koelmiddel dat onder invloed van aardwarmte verdampt. Deze warme damp gaat naar de warmtepomp, waar een compressor de druk opvoert om nog meer hitte te produceren. Nadien wordt deze warmte afgegeven aan het interne leidingnetwerk (voor vloerverwarming of radiatoren) via een warmtewisselaar. Tenslotte condenseren de dampen en herhaalt dit proces zich opnieuw. 

Voordelen van geothermie

Wat geothermie zo interessant maakt zijn de unieke voordelen van dit systeem:

  • In tegenstelling tot een klassieke verwarmingsketel worden er geen fossiele brandstoffen verbruikt. Er is enkel stroom nodig. Wanneer die van zonnepanelen komen of een groene stroomleverancier heb je een heel milieuvriendelijke verwarming met een lage CO2-impact.
  • Een geothermische warmtepomp heeft amper of geen onderhoud nodig. Dat is dus een mooie besparing t.o.v. gasketels.
  • Geothermie laat ook een passieve koeling toe. Hierbij wordt het proces omgedraaid (warmte uit de woning onttrekken en afgeven aan de bodem). Passieve koeling is een heel energiezuinige manier om tijdens de zomer de temperatuur onder controle te houden. Het verbruikt veel minder energie dan actieve koeling (airco).

Nadelen van geothermie

Uiteraard mogen we niet blind zijn voor de nadelen van geothermie:

  • De installatie is duurder dan een traditionele ketel. Maar door de lagere verbruikskosten betaalt dit verschil zich na verloop van tijd terug.
  • Geothermie is niet mogelijk bij elke woning. Er is een voldoende grote tuin nodig om de boringen uit te voeren. 
  • Voor een geothermische warmtepomp is een goede isolatie van de woning nodig, en een systeem van lagetemperatuurverwarming.

 


Bronnen:

Gerelateerde artikelen

Voedingsschema fitness vrouw

Goed beveiligingssysteem voor je bedrijf

Ben jij op zoek naar een rijschool in Breda? Twee tips