Artikel Depot
Image default
Aanbiedingen

Giarda bij uw hond

Uw huisdier is natuurlijk erg belangrijk voor u. U wilt uw huisdier dan natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen eventuele ziektes en parasieten. Daarom dient u dan ook erg goed op te letten of uw hond of kat misschien ander gedrag vertoont, dit kan namelijk een teken zijn dat uw huisdier iets onder de leden heeft. Een voorbeeld van een parasiet is Giardia. Wij vertellen u natuurlijk graag wat dit is en hoe u uw huisdier en huishouden zo goed mogelijk kunt beschermen tegen deze parasiet!

Wat is Giardia?
Giardia hond is een van de meest voorkomende maagdarmparasieten bij de hond. In veel gevallen leidt deze parasiet niet direct tot klachten, maar vooral bij jonge en zwakke honden kan het diarree veroorzaken die lastig te bestrijden is en vaker terug kan komen. Vaak loopt een hond of kat Giardia op door van de straat te eten, te drinken of door het likken aan de poten. Giardia is een zoonose, wat betekent dat mensen ook besmet kunnen raken. Voor kleine kinderen is er sprake op een verhoogd risico, omdat kinderen vaak op straat en in de zandbak spelen. 

Hoe ziet u dat uw huisdier besmet is?
Zoals al eerder aangegeven ziet u een besmetting met Giardia terug in de afscheiding van uw hond. Het hoofdsymptoom van Giardia is namelijk een hardnekkige, chronische diarree. Deze is slijmerig, brijachtig en stinkend. Daarnaast kan het zijn dat uw hond leidt aan gewichtsverlies, iets slomer is dan normaal, maar is er geen sprake van verlies van eetlust. 

Behandeling
De behandeling van Giardia bestaat uit een meerdaagse kuur met Fenbendazol of Metronidazol. Wel is het van groot belang dat alle dieren in uw huishouden behandeld worden, dat u uw handen wast na contact met uw huisdieren, alle kleedjes en kussens regelmatig te wassen op minimaal 60 graden en dat voer- en drinkbakken schoongemaakt worden met kokend water. Deze laatste twee maatregelen zijn ook erg belangrijk in het voorkomen dat uw huisdieren besmet raken met Giardia. 

Vermoedens dat uw huisdier Giardia heeft?
Heeft u het vermoeden dat uw huisdier besmet is met Giardia? Dan doet u er goed aan om uw huisdier langs de dierenarts te brengen. Hier wordt middels een SNAP-test of met de microscoop de diagnose van Giardia gesteld door het aantonen van de parasiet of eitjes in de ontlasting.

 

https://www.artikeldepot.nl/