Artikel Depot
Image default
Zorg

Zaken die je moet regelen wanneer iemand in je omgeving overlijdt

Is een naaste van jou overleden? In dat geval is dat natuurlijk zeer tragisch, want een dierbare verliezen is nooit leuk. Je gaat dus ook een tragisch rouwproces door. Met een gevoel van onmacht, verdriet en hopelijk als laatste stap de acceptatie. Als iemand in je naaste omgeving is overleden, dan kan het zijn dat jij verantwoordelijk bent voor het regelen van verschillende zaken. Weet jij niet precies of jij verantwoordelijk bent? In dat geval heeft overheid een handige tool gemaakt, zodat je daar snel achter kunt komen. Wat zijn belangwekkende zaken die jij sowieso moet regelen wanneer iemand is overleden?

De uitvaart

Het belangrijkste waar je aan moet denken is uiteraard de uitvaart. Zoek van te voren dus uit of de persoon die is overleden ook een uitvaartverzekering heeft. De meeste mensen zijn hier gelukkig van voorzien. Mocht die persoon geen uitvaartverzekering hebben, dan is het meestal gangbaar om dit bedrag van de erfenis af te halen. Een uitvaart kost gemiddeld €4000, maar is soms duurder of goedkoper. Dit heeft ook te maken met hoe uitgebreid de uitvaart gaat zijn. Het kan zijn dat de overledene van te voren al kenbaar heeft gemaakt hoe de uitvaart er uit komt te zien, anders moet je dat ook nog regelen.

Administratieve zaken

Naast de uitvaart is het ook belangrijk om verschillende administratieve zaken te regelen. Wellicht heeft de overledene bijvoorbeeld nog verschillende verzekeringen. Het is dan ook jouw verantwoordelijkheid om door te geven dat de persoon is overleden. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo ingewikkeld, dankzij het internet. Veel zaken zijn geautomatiseerd, maar het moet uiteraard toch even gebeuren.

Huis verkopen na overlijden

Heeft de overledene nog een huis? In dat geval kun je ervoor kiezen om dit huis te verkopen. Misschien zijn je ouders allebei overleden en heb je nog broers en zussen. Dan kun je op die manier eerlijk de winst van het huis delen. We begrijpen al te goed dat je geen zin hebt om dit zelf allemaal te regelen. Je huis verkopen na overlijden aan Bagro Vastgoed behoort gelukkig ook tot de mogelijkheden.