Artikel Depot
Image default
Eten en drinken

De verbazingwekkende aardappelfamilie en haar takken

Aardappel in basistermen is een knolgewas dat inheems is in Amerika. Het is bekend dat aardappelen ongeveer tienduizend jaar geleden werden gedomesticeerd en rond de 16e eeuw door Spanjaarden naar Europa zijn gebracht. Het behoort tot de nachtschadefamilie, Solanaceae.

Aardappelen werden voor het eerst gedomesticeerd door pre-Colombianen in Peru en hebben zich sindsdien langzaam over de wereld verspreid. De variëteit in koken die de aardappel biedt, heeft veel bijgedragen aan de groei van het gewas over de hele wereld, en technologie heeft het verder mogelijk gemaakt, zoals de aardappelen, die een essentieel onderdeel is geweest van het promoten van nieuw gevonden aardappelgerechten die worden gebakken.

Aardappel en zijn genetica

De aardappelfamilie kent zo’n 5000 verschillende rassen. De meeste van deze variëteiten zijn te vinden in het hedendaagse Peru, Bolivia, Ecuador, Colombia en Chili. Door de jaren heen hebben vele kruisingen gedaan voor verschillende doeleinden, waaronder resistentie tegen ziekten, verhoogde productie, grootte, enz.

Moderne variëteiten van Solanum tuberosum komen het meest voor in de teelt over de hele wereld, aangezien het achtenveertig chromosomen bevat. Andere soorten zijn S. stenostomum, S. phureja en S. gonio calyx, S. juzepczukii.

Het is ook heel interessant om te weten dat meer dan negenennegentig procent van de huidige variëteit afkomstig is van de ondersoorten die vroeger werden gekweekt in het huidige zuiden van Chili. Aardappelen zijn heel gemakkelijk te telen omdat het weinig inspanning vergt tijdens het proces, maar het vereist wel een koel en vochtig klimaat om de plant te laten groeien.

Hoewel aardappelen overvloedig worden bewaard, is het een moeilijk proces omdat ze erg kwetsbaar zijn voor schimmels.

Zoals eerder vermeld, zijn er over de hele wereld ongeveer vijfduizend verschillende soorten aardappelen. Een handvol van deze zelden gehoorde soorten worden hieronder met details genoemd om een ​​idee te geven van de verbazingwekkend gevarieerde familie aardappel.

Agata aardappel

Agata, een vroeg rijpende aardappel, is een Nederlands ras. Het heeft een zeer glanzende en aantrekkelijke gele schil en het vruchtvlees is ook van dezelfde kleur. De knollen zijn ovaal van vorm en hebben kleine ogen, Agata is zeer goed bestand tegen sproeien, Yn- en Yntn-virus.

Amandel aardappel

Het is afkomstig uit Zweden, Noorwegen en Finland. Deze aardappel bestaat al sinds de negentiende eeuw, deze aardappelen zijn meestal geel en wit van kleur maar kunnen in zeldzame gevallen ook een blauwe schil hebben. Het is vernoemd naar amandelen vanwege de vergelijkbare ovale vorm die veel lijkt op amandelen.

Bamberg aardappel

De Bamberg-aardappel is vernoemd naar een stad in Duitsland waarvan bekend is dat hij afkomstig is. Deze aardappel is uniek door zijn onregelmatige vorm, bruin van buiten heeft hij een geel gekleurd vruchtvlees met een nootachtige smaak. Dit aardappelras was bijna uitgestorven omdat het vanwege zijn lage opbrengst niet veel wordt verbouwd.

Désirée aardappel

Oorspronkelijk in Nederland veredeld, heeft deze aardappel een rode schil en geel vruchtvlees. Geliefd bij volkstuinen vanwege de droogteresistentie en ook redelijk resistent tegen ziekten. Het is ook zeer goed bestand tegen huidvlekken.