Artikel Depot
Image default
Energie

Zonnepanelen installeren

Wie begaan is met het milieu, heeft een goede reden om zonnepanelen te installeren. Een al net zo goede reden om zonnepanelen aan te schaffen, is voor het welzijn van je portemonnee. De ontwikkelingen in Oekraïne die wereldwijd effect hebben op de energieprijzen doen daar nog een flinke schep bovenop. Ga je Zonnepanelen kopen in Schiedam? In deze blog vertellen we je wat er allemaal komt kijken bij het installeren van zonnepanelen.

Dakinspectie en legplan

Een goed begin is het halve werk. Je begint daarom niet zomaar lukraak met het bevestigen van zonnepanelen op je dak. Eerst moet je je dak inspecteren om te checken of die sterk genoeg is om de gehele zonnepanelenconstructie te kunnen dragen. Als je dakbedekking hebt liggen, controleer dan of er geen beschadigingen aan je dakbedekking aanwezig zijn. Als je er zeker van bent dat je dak stevig genoeg is om zonnepanelen op te bevestigen, maak je een legplan. Waar heb je op je dak de meeste zonuren en hoe plaats je vervolgens jouw panelen om er een maximaal rendement uit te halen. Wat is je stroomverbruik en hoeveel zonnepanelen heb je nodig om in je eigen stroomverbruik te voorzien. Als je dit op papier hebt staan, is het een kwestie van uitrekenen hoeveel kabels en rails je nodig hebt.

Monteren draagconstructie en installeren zonnepanelen

Als het legplan klaar is, kan er begonnen worden met het echte werk. Eerst wordt de draagconstructie van de zonnepanelen geïnstalleerd. Met behulp van daarvoor bestemde dakhaken wordt een rails bevestigd. De rails zal het frame gaan vormen waarop de panelen worden geplaatst. De hellingsgraad van de zonnepanelen is een belangrijke factor waar rekening mee moet worden gehouden. Op een plat dak is een hellingsgraad van 36 graden ideaal. Op een hellend dak ligt de ideale hellingsgraad iets lager met een hellingspercentage tussen de 30 en 35 graden. Als het frame gemonteerd is, kan nu begonnen worden met het zonnepanelen installeren zelf. Met speciale klemmen worden de panelen aan de rails bevestigd en vervolgens worden de zonnepanelen aan elkaar gekoppeld. Voor je het weet zijn alle zonnepanelen op je dak bevestigd en aan elkaar gekoppeld.

Kabels en omvormer installeren

Als je zo ver bent, is het een kwestie van de kabels en omvormer aansluiten. Er zal ergens een doorvoer voor de kabels moeten worden gemaakt. Als er al dakdoorvoer aanwezig is, gebruik die dan om de DC-kabels van buiten naar binnen te laten gaan. Anders boor je een gat. Waar je gaat boren, hangt ervan af waar in je huis de omvormer gaat plaatsen. De omvormer plaats je bij voorkeur in een geventileerde ruimte zodat de omvormer snel zijn geproduceerde warmte kwijt raakt. De laatste stap is het aansluiten van de omvormer op je bestaande electriciteitskast. Dit gebeurt met AC-kabels. Veel plezier van je eigen opgewekte stroom!

https://ledura.nl