Artikel Depot
Image default
Eten en drinken

Biologisch eten

Vandaag de dag ontkom je er niet meer aan. De wereld is aan het veranderen en zo ook de producten in de supermarkt. In de supermarkt zijn veel biologische producten te vinden, maar wat houdt dit precies in. In deze blog lees je over biologische producten.

 

Producten

Bij biologische producten, wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. De producten worden verbouwd, zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. De boeren kiezen ervoor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen. Er wordt bij de productie van biologische producten mestoverschotten voorkomen. Ook is het van belang dat dieren meer ruimte krijgen, dan in de welbekende veeteelt en landbouw.

 

Skal

Er gelden strenge regels, met betrekking tot het toevoegen van hulpstoffen. Er mogen alleen onmisbare E-nummers van natuurlijke oorsprong worden gebruikt. Niet alleen voor de productie, maar ook voor de handelaren, importeurs en opslagbedrijven gelden er strenge regels. Er moet bijvoorbeeld duidelijk worden aangegeven worden, waar de producten vandaan komen Het onafhankelijke instituut Skal controleert of een bedrijf zich aan de voorschriften met betrekking tot “biologisch” houdt. In deze voorschriften staat waaraan een bedrijf moet voldoen, om een product in de categorie “biologisch” te laten vallen. De voorschriften worden bepaald door de overheid.

 

Keurmerk

Biologische producten zijn herkenbaar aan verschillende keurmerken. Zo zijn er de keurmerken EKO, Europees biologisch en Demeter. Veel supermarkten hebben daarnaast ook eigen biologische logo’s ontwikkeld. Er is wel de eis dat op de verpakking het Europees biologisch-keurmerk moet staan.

 

Gezond

Er is niet aangetoond dat biologisch eten gezonder is, dan het gangbare voedsel. Uit onderzoek is wel te zien, dat er in biologisch voedsel minder resten van bestrijdingsmiddelen te zien zijn. Daarnaast zijn er in sommige biologische producten hogere gehaltes vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen gemeten.