Artikel Depot
Image default
Eten en drinken

Waarom vis goed is voor jouw gezondheid

Je hebt het thuis vast wel eens te horen gekregen: ‘eet minimaal 2x per week vis, dat is goed voor je gezondheid’. Dit klopt als een bus! Vis bevat namelijk een goede bron van eiwitten, vitamines en omega-3 vetzuren. Hoeveel van deze stoffen zijn nou voldoende voor je lichaam? En in welke vissoorten zitten de meeste hiervan? In deze blog vertellen wij het je!

Vissoorten

Wanneer men praat over gezonde vis, kan er onderscheid worden gemaakt tussen vette en magere vis. Een goede gezonde vette vis bestaat uit meer dan 5% vet. Als je over de vissoorten hiervan praat, denk dan vooral aan de bekende zalm, forel, makreel en haring. De andere variant, de gezonde magere vis bevat dus minder dan 5% vet. Deze vissoort bevat vooral veel proteïne en weinig calorieën. Het is belangrijk dat je varieert tussen de twee vissoorten voor de optimale balans voor je gezondheid. Onder magere vissoorten verstaan we: tonijn, kabeljauw, tong en zeebaars. Wanneer je een goede balans wilt zoeken, kun je het beste zowel zalm als zeebaars kopen.

Voordelen van vis

Zoals eerder gezegd zit vis dus bomvol vitaminen, eiwitten en omega-3 zuren. De vitamine D die het bevat, zijn goed voor de botten en beschermen tegen bepaalde vormen van kanker en immuunziektes. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor je hart. Ze helpen bij het voorkomen van hartritmestoornissen en bij het verlagen van de bloeddruk. Omega-3 vetzuren verminderen daarnaast ook nog eens het risico op atherosclerose.

Hoe vaak vis per week?

Het wordt dus aangeraden om minimaal één keer per week vis te eten. Volgens onderzoek kan dit al leiden tot 15% minder kans op overlijden aan een hartziekte. Probeer het wel bij maximaal twee keer vis te houden per week. Zoals al je eten bevat vis ook minder gezonde stoffen, namelijk kwik en dioxine. Wanneer je het op maximaal twee keer per week houdt, geven de hoeveelheden kwik en dioxine normaliter geen problemen.