Artikel Depot
Image default
Onderwijs

Is er een leeftijdsgrens voor studenten ov?

Ga je binnenkort studeren? Dan heb je waarschijnlijk recht op een studentenreisproduct, oftewel een studenten ov. Dat is handig als je thuis blijft wonen en elke dag naar je opleiding reist, maar ook als je op kamers gaat wonen en in de weekenden naar je ouders gaat, is het handig om gebruik te kunnen maken van een studenten ov. Maar heb je er recht op? En is er ook een leeftijdsgrens voor het studentenreisproduct? Als je een mbo- of hbo-opleiding volgt, of studeert aan de universiteit, heb je, vanaf je 16e, recht op een studenten ov. Dat studentenreisproduct kun je aanvragen bij DUO. Na je 30e mag je geen nieuwe aanvraag doen voor een studenten ov. Studeer je al en heb je al een studenten ov en word je bijna 30? Dan mag je je studenten ov behouden. Zoals je misschien wel weet kun je bij het aanvragen van een studenten ov kiezen. Je kunt kiezen voor een weekendabonnement, daarmee reis je in de weekenden en op feestdagen vanaf 9.00uur gratis en door de week met 40% korting. Ook kun je kiezen voor een weekabonnement, daarmee reis je door de week vanaf 4.00uur gratis en in de weekenden en op feestdagen met 40% korting. Lees hier meer studenten ov instructies.

 

Aanvragen studiefinanciering

Als je van plan bent om een studentenreisproduct aan te vragen, ben je er vast ook van op de hoogte dat je studiefinanciering kunt aanvragen. Ook dat is gebonden aan verschillende regels. Zo kun je studiefinanciering pas aanvragen vanaf 18 jaar. En je moet jonger zijn dan 30 jaar, om studiefinanciering aan te kunnen vragen. Voor studenten in het mbo bestaat er een basisbeurs, een aanvullende beurs, het eerder genoemde studentenreisproduct en een lening. Voor hbo-studenten en universitaire studenten is er geen basisbeurs, maar wel een aanvullende beurs (wordt berekend op basis van het inkomen van je ouders), het studenten ov, een lening en het collegegeldkrediet, wat ook een lening is, maar deze wordt rechtstreeks betaald aan de opleiding. Hier lees je meer over de stappen voor studiefinanciering.

 

Verandering in wetgeving

Tot 2015 was er ook voor studenten aan HBO en universiteit een basisbeurs die, als je binnen 10 jaar je studie haalde, een gift werd. Deze basisbeurs is in 2015 afgeschaft, wat er voor zorgt dat studenten veel meer geld moeten lenen om hun studie te volbrengen. Ook beginnen ze hierdoor met een flinke studieschuld aan hun loopbaan. Gelukkig zijn de regels rondom het terugbetalen niet heel ongunstig, je mag lang doen over het terugbetalen tegen een kleine rente. Toch wordt het vanaf 2023 weer anders. De basisbeurs komt terug, zodat het studeren weer toegankelijker wordt en er geen hele hoge leningen meer hoeven worden afgesloten. Maar, voor studenten die al eerder aan hun studie begonnen, blijven de dan geldende regels van kracht.