Artikel Depot
Image default
Bedrijven

5 tips om een kind te leren fietsen

5 tips om een kind te leren fietsen

De meesten van ons hebben goede herinneringen aan het leren fietsen. En zoals ze zeggen, het is een vaardigheid die je nooit vergeet. Dat maakt een kind leren fietsen des te specialer – het is iets dat ze de rest van hun leven bij zich zullen dragen! Maar dat maakt het er nu niet makkelijker op. De waarheid is dat het leren van een kind om te fietsen een paar uitdagingen met zich meebrengt. Vaak hebben kinderen niet veel vertrouwen om op de fiets te stappen. Dat kan in het begin een drempel zijn, dus de juiste aanpak is essentieel. Ons advies is om met je kind en een kinderfiets 16 inch te werken – en hier zijn tips om dit te doen!

Zijwieltjes

Vergeet het nut van zijwieltjes niet! Zijwieltjes gaan hand in hand met de fase ‘leren trappen’. Zijwieltjes halen het evenwicht uit de vergelijking en laten kinderen wennen aan het gedwongen optreden tegen hen wanneer ze trappen. Zodra die trapbeweging er soepel uitziet, verwijder je de zijwieltjes. Dan heeft je kind geen problemen om door de bewegingen te gaan en onderweg zijn evenwicht te vinden op zijn/haar tweewieler met een fietstas rugzak

Stukjes

Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. Hun motoriek en cognitie zijn heel anders dan die van ons. Dus dat is het overwegen waard als je een kind leert fietsen. Als je de info-dumpbenadering volgt, kunnen alle details overweldigend worden. Daarom raden we aan om het in stukken te doen. Denk na over alle verschillende handelingen die bij het fietsen komen kijken: remmen, trappen, balanceren, sturen enz. Bespreek ze dan allemaal afzonderlijk zodat je kind elk los stukje goed doet. 

Veiligheidsuitrusting

De beste manier om het zelfvertrouwen te vergroten wanneer je een kind leert fietsen, is door stemondersteuning. Blijf bij ze, blijf praten en moedig ze aan. Het gaat een lange weg, en het zal helpen die goede herinneringen vast te leggen. Zorg er ten slotte voor dat je goed uitgerust bent op het veiligheidsfront! Laat niets aan het toeval over – geef je kinderen minimaal goed passende helmen. Laat ze ook nog niet met een zware Rains rugzak op de rug fietsen als ze nog leren! 

Evenwicht

Een van de meest voorkomende problemen waarmee kinderen worden geconfronteerd, is trappen. Hoewel het eenvoudig lijkt, is trappen eigenlijk een vrij vreemde beweging voor kinderen. Het is ook nauw verbonden met balans. Daarom raden we aan om je kinderen een tijdje op een fiets zonder pedalen te krijgen. Voor deze oefening kun je de pedalen er gemakkelijk af halen zodat je kind het gevoel voor evenwicht krijgt.

Remmen

Een ding om bovenop te komen voordat je kind de weg opgaat, is remmen. Normaal gesproken beginnen kinderen met remmen met de voet. Dit is een gemakkelijke, veilige manier om te remmen voor kinderen – er is weinig risico om over het stuur te gaan. Het kan echter minder nuttig zijn om ze te leren over gecontroleerd vertragen. Probeer je kind dus te leren hoe handremmen werken.