Artikel Depot
Image default
Huishoudelijk

Hoe kies je de beste keukenmachine?

Het kiezen van de beste keukenmachine voor jouw behoeften kan een beetje overweldigend aanvoelen. Misschien hebt je al een ouder of kleiner model en probeer je te beslissen of je deze moet upgraden naar een model met meer functies. Of misschien wil je gewoon een keukenmachine toevoegen aan je overige keukenapparatuur om je te helpen in de keuken. De belangrijkste punten om te overwegen is welke capaciteit keukenmachine je nodig hebt, welke functies voor jou het belangrijkst zijn en hoeveel je bereid bent te investeren.

 

Afmetingen Keukenmachine

Een eerste stap is het bepalen van de hoeveelheid voedsel die je in één keer wilt kunnen verwerken en waar je de keukenmachine wilt opbergen. Welk formaat je ook kiest, het is belangrijk dat je het apparaat op een handige plaats opbergt. Dit omdat je er dan gemakkelijk bij kunt zodat het vaak gebruikt zal worden!  Als je vaak kleine hoeveelheden ingrediënten moet verwerken, kun je overwegen een compacte keukenmachine aan te schaffen. Zelfs als je al een grote versie hebt. Een kleiner model kan kleinere hoeveelheden efficiënter verwerken en is dankzij zijn kleinere formaat gemakkelijker te verplaatsen, op te bergen en schoon te maken.  Ze zijn perfect voor kleine klusjes zoals het hakken van een ui, het maken van een kopje dressing of pesto, of het hakken van noten. Als je voor grotere groepen mensen kookt, meerdere porties deeg maakt of een keukenmachine wilt die extra taken aankan zoals raspen en snijden, kunt je beter een groter model met een grotere mengkom nemen. Onze tip: Het is altijd het beste om de grootte van de kom iets te groter te kiezen als je niet zeker bent om extra flexibiliteit bij het koken mogelijk te maken.

 

Kooktaken

Het is belangrijk om na te denken over het soort kooktaken waar je de keukenmachine het liefst bij zou willen gebruiken. Een keukenmachine is het beste gereedschap om snel dingen te hakken en te pureren die met de hand wat lastiger te doen zijn. Sommige modellen bieden extra functies zoals raspen, spiraalvormige mixers en messen met variabele breedte die het snijden eenvoudiger maken. Keukenmachines zijn ook ideaal voor het mengen van zachte of natte ingrediënten zoals tomaten voor pastasaus, het maken van pizzadeeg of voor het bereiden van zelfgemaakte mayonaise en vinaigrettes.

 

Budget

De prijzen voor keukenmachines lopen sterk uiteen, van 100 Euro voor de goedkope mini hakmachines in de supermarkt tot meer dan 400 Euro voor de luxe modellen. Daartussenin is er nog genoeg te krijgen, vooral als je de keukenmachine niet vaak zult gebruiken. Als je bedenkt hoeveel ujewilt uitgeven, krijg je de meeste waar voor je geld qua mogelijkheden en afmetingen en kun je de modellen uitkiezen die het beste bij je passen.  Sommige laaggeprijsde grote modellen leveren zwakke prestaties, voelen instabiel aan en maken veel lawaai. Je kunt echter al vanaf 60 Euro een hakmachine van redelijke kwaliteit kopen die fantastisch professioneel werk voor je zal verrichten.

Messen

De beste modellen moeten messen hebben die scherp genoeg zijn om groenten en kruiden gelijkmatig te hakken zonder ze te pureren, kaas gelijkmatig te raspen, zuivere plakjes te snijden en broodkruimels, noten en andere droge ingrediënten fijn te malen. Dat betekent dat de messen en raspschijven zo uit de verpakking scherp moeten zijn en ook na jarenlang gebruik scherp moeten blijven. Ze moeten ook in staat zijn vloeibare en zachte ingrediënten gelijkmatig te mengen zonder “mengspleten” tussen het mes en de kom, zodat je niet voortdurend hoeft te stoppen en de zijkanten hoeft af te schrapen of een deel van je mengsel ongemengd blijft.

 

Extra Functies

Veel keukenmachines bieden een groot aantal extra functies naast het hakken met één snelheid. Impulsknoppen of snelheidsaanpassingen zijn handig om langzaam en veilig tot de gewenste korrelgrootte te hakken. Vaak zijn er ook extra messen om te versnipperen, raspen, in plakjes te snijden, julienne te snijden en spiraliseren. Bij sommige modellen is het zelfs mogelijk de breedte/dikte van de plakjes en de vorm/grootte van de rasp of spiraalvormige groente aan te passen, zelfs tijdens het werk. Andere modellen hebben een nestbare werkbak, zodat ze in feite dienst doen als mini-snijmachine en volwaardige keukenmachine in één. Sommige modellen hebben zelfs sap opzetstukken met schalen die dienst doen als maatbekers met een schenktuitje.

 

Voedingsmechanisme

De meeste keukenmachines van hoge kwaliteit hebben een deksel voor de kom met een invoerbuis voor het invoeren van voedsel dat moet worden gehakt, in blokjes gesneden, gesneden, gemalen, gepureerd of zelfs gekneed (in het geval van deeg). Instelbare invoerbuizen maken het mogelijk lange of grote ingrediënten zoals wortelen of aardappelen gemakkelijk toe te voegen en ze rechtop tegen de draaiende messen te houden voor zuiver en precies snijwerk. Een mechanisme om vloeistoffen via het deksel toe te voegen terwijl de machine bezig is, is een groot pluspunt. Je zult vaak olie, water of andere vloeistoffen in droge of natte mengsels moeten sprenkelen om een gladde afwerking te krijgen.

 

Veiligheid

Keukenmachines van hoge kwaliteit hebben een sterke motor en een stevige basis die ze aan het aanrecht verankeren, zodat ze zware gistdegen en andere dikke voedingsmiddelen kunnen mengen zonder overeind te springen. Sommige kleinere modellen hebben zuignappen om ze stil op het aanrecht te houden. Veel keukenmachines hebben ook veiligheidsmechanismen, zodat de machine niet kan worden gestart als het mes bloot ligt. Sommige modellen zijn voorzien van pakkingen of afgedichte werkkommen om te voorkomen dat natte ingrediënten weglekken en jij of het aanrecht nat worden tijdens het verwerken.

 

Sterkte motor

Het aantal watt van de motor bepaalt de kracht van de keukenmachine. Zwakkere modellen hebben de neiging vast te lopen of te stoppen wanneer ze zwaar voedsel proberen te verwerken, zoals dubbele batches deeg of harde kaas. Ze slijten ook sneller bij regelmatig gebruik en maken veel meer lawaai bij het verwerken.

 

Gebruiksvriendelijk

Je wilt een keukenmachine met intuïtieve en duidelijke bediening, eenvoudige montage en vergrendeling van kom en deksel, en eenvoudig schoonmaken. Vaatwasmachine bestendige onderdelen zijn een must. Een mechanisme om accessoires op te bergen is geweldig om dingen georganiseerd en handig voor gebruik te houden, terwijl een snoeroproller het aanrecht netjes houdt. Een van de beste manieren om het gebruiksgemak van een bepaald model te beoordelen, is het lezen van online reviews over keukenmachines bij welkekeukenmachine.