Artikel Depot
Image default
Aanbiedingen

De economische gevolgen van corona

Je durft het bijna niet uit te spreken, maar het einde van de corona pandemie lijkt in zicht. Steeds meer landen laten de

 maatregelen los en dit is natuurlijk goed voor de ondernemingen. Veel ondernemingen hebben tijdens de pandemie geleden onder de pandemie, dus nu is het extra fijn voor hen dat ze weer te werk mogen gaan zonder negatieve gevolgen van corona. De hele economie heeft geleden onder de pandemie. Hoe groot zijn de gevolgen van corona geweest op de  Nederlandse economie en wat zien we nu nog terug? In deze blog vind je de antwoorden op deze vragen.

Gevolgen

In 2020 maakte de wereld kennis met het coronavirus. 2020 was ook het jaar van een economische recessie in Nederland. Na dit slechte jaar, werd de economie in 2021 al goed hersteld. In 2021 groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 4,8% ten opzichte van 2020. De verwachting is dat in 2022 dit herstel wordt voortgezet. De verwachting is dat het bbp, ten opzichte van 2021, zal groeien met 3,6%. Tijdens deze verwachtingen is geen rekening gehouden met eventuele lockdowns of maatregelen, ook al lijken lockdowns of maatregelen onwaarschijnlijk op het moment.

Werkloosheid

2020 was ook het jaar dat de werkloosheid steeg naar 4,6% van de beroepsbevolking. Ook deze werkloosheid werd het jaar erna goed hersteld. De gemiddelde werkloosheid in 2021 was 3,3%. In 2022 wordt verwacht dat de werkloosheid een klein beetje zal stijgen. De verwachting is dat de werkloosheid gemiddeld 3,4% zal zijn en in 2023 wordt het op 3,5% geschat.

Herstel van ondernemingen

Zoals al eerder gezegd, zijn veel ondernemingen (hard) geraakt door het coronavirus. Nu de maatregel is Nederland weg zijn, is het tijd voor ondernemingen om een inhaalslag te maken. Veel ondernemingen zullen er nu financieel niet heel goed voor staan. Heb je hulp nodig met het herstellen van de financiële gezondheid van jouw onderneming? Een Parttime CFO van cfocapabel kan jou hierbij helpen.