Artikel Depot
Image default
Onderwijs

Hoe kun je het best een examen voorbereiden?

Stel je zit in het laatste jaar van het VMBO, HAVO of VWO en je moet bijna examen doen. Je ben volledig in de stress geschoten omdat het examen dichterbij komt maar je nog niet met de voorbereiding bent begonnen. Wat moet je dan doen? Heb je al gefaald voordat je bent begonnen? Nee, zeker niet! Door onderstaande tips op te volgen zorg je voor een goede voorbereiding van het examen. Begin bijvoorbeeld met het maken van samenvattingen, zorg voor voldoende ontspanning en probeer bovendien zoveel mogelijk oude examens te oefenen. Hierdoor zorg je voor een gedegen voorbereiding waardoor je zonder zorgen het examen kan maken. En ben je toch te laat begonnen? Onthoud dat zelfs examenvoorbereiding nog binnen één dag mogelijk is, als je maar weet hoe.

Tips om je examen voor te bereiden

Natuurlijk weet je dat je eigenlijk te laat begonnen bent met leren, maar van uitstel komt in dit geval zeker geen afstel. Begin met het maken van samenvattingen. Door samenvattingen te maken zorg voor een prioritering van de lesstof, wat direct een goede examenvoorbereiding is. Je leert verbanden te leggen en je duidelijk welke elementen belangrijk zijn en welke elementen minder belangrijk zijn. Focus je nu vooral op de belangrijkste delen, zonder het totaalplaatje uit het oog te verliezen. Door structuur aan te brengen in je examens ben je ook gelijk aan het leren. Tijdens het schrijven van je samenvattingen lees je immers alle lesstof nog eens door. Door samen te vatten onthoud je niet alleen veel beter, je ziet ook verbanden en structuren die je wellicht eerder nog niet had opgemerkt.

Het oefenen van oude examens

De beste examenvoorbereiding krijg je door oude examens te oefenen. Oude examens zijn beschikbaar op alle niveaus en voor alle vakken, dus er is geen excuus om de examenvoorbereiding over te slaan. Door het oefenen van oude examens weet je welk type vragen je krijgt, wat de modelantwoorden zijn en op welke topics er voornamelijk wordt gefocust. Je raakt bekend met de structuur van een examen en de mogelijke moeilijkheden die aan een dergelijk examen verbonden zijn. Door veel oude examens te oefenen zorg je ervoor dat je zelfverzekerd aan het echte examen kan beginnen. Je weet immers als wat je te wachten staat en je weet welk type vragen er gesteld gaan worden. Een betere examenvoorbereiding kan je dus eigenlijk niet krijgen!

Ben je eigenlijk te laat begonnen met je examenvoorbereiding? Zorg er dan voor je dat je de laatste dag of dagen effectief en efficiënt gaat besteden. Begin je examenvoorbereiding met het maken van samenvattingen en een goede planning. Hierdoor leer je verbanden te leggen tussen de belangrijkste theorieën en begrippen. Vergeet echter niet om oude examens te oefenen. Door het oefenen van oude examens zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Je weet dan immers exact hoe de vragen worden gesteld en op welke manieren je antwoord moet geven. Een betere examenvoorbereiding kan je eigenlijk niet krijgen dan het oefenen van oude examens.