Artikel Depot
Image default
Onderwijs

Dit is wat je moet weten over de Duitse taal

Onze oosterburen hebben een ijzersterke en belangrijke economie, zowel wereldwijd als voor Nederland. Ook de rol van Duitsland in de Europese Unie is van groot belang. Maar wat weet je eigenlijk over de taal van de Duitsers? In dit artikel staan de belangrijkste zaken die je moet weten over het Duits. 

 

Algemeen 

 

De Duitse taal gaat onder de noemer van de West-Germaanse talen. Over het algemeen wordt de taal vooral gesproken in Europese landen, zoals Duitsland en Oostenrijk, maar ook in delen van Italië, Luxemburg, België en Liechtenstein spreken een aanzienlijk aantal mensen de taal. Ook is Duits voor veel Europese landen een veelgebruikte tweede taal. Wereldwijd wordt de taal minder gesproken dan bijvoorbeeld Spaans, Engels of Frans, maar dat maakt de het zeker niet minder belangrijk. Duitsland speelt namelijk economisch en politiek een zeer grote rol. Het is daarom ook een van de officiële werktalen van de Europese Unie. De wereld kent in totaal grofweg 130 miljoen sprekers. Dat houdt in dat ze het spreken als moedertaal óf als tweede taal.  

 

Zakelijk Duits 

 

Duitsland is een grote speler binnen de wereldeconomie. Het is dan ook zeker geen onverstandig plan om de taal te leren wanneer je je begeeft in de zakenwereld. Net zoals met andere talen, wijkt het zakelijk Duits op sommige vlakken af van de normale spreektaal. Binnen de Duitse zakenwereld is bijvoorbeeld hiërarchie belangrijk. Mensen die hoge functies bekleden, stellen het vaak op prijs als ze met enige voorzichtigheid en gepast respect worden aangesproken. Ook het noemen van academische titels, zoals doctoraten, wordt vaak gewaardeerd. De algemene tendens in de zakenwereld is vousvoyeren of beter gezegd; ‘Siezen’. Het is dan ook raadzaam je hieraan te houden tot dat anders wordt aangegeven. Mocht je je goed willen voorbereiden op het doen van zaken met onze oosterburen dan is een cursus Duits of zakelijk Duits zeker een aanrader. 

 

Andere feiten 

 

Er is maar één taal op de wereld waar de Eszett, ofwel de ringel-s, wordt gebruikt. De letter lijkt qua uiterlijk op de letter B, maar staat voor een dubbele S. De letter wordt gebruikt na zogeheten tweeklanken, omdat deze op lange klinkers lijken. Het Duits lijkt in veel andere opzichten op het Nederlands. Waar andere talen vaak de neiging hebben om een spatie tussen twee woorden te plaatsen, schrijf je veel woorden in het Nederlands en Duits aan elkaar.  

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/duits/