Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Hoe begin je met een zelfvoorzienend leven?

Bij een zelfvoorzienend leven komt veel kijken. Je hebt namelijk veel kennis nodig over het kweken van je eigen voedsel en al je andere levensbehoefte. Een zelfvoorzienend leven heeft vele voordelen, je bent namelijk volledig onafhankelijk als je zelf redzaam bent.

Het is trouwens helemaal niet zo lang geleden dat wij in Nederland veel onafhankelijk waren dan tegenwoordig. Veel van onze opa’s en oma’s zijn op een boerderij opgegroeid waar ze voornamelijk van eigen land aten.

Het begint bij leren

Het fijne aan een zelfvoorzienend leven is dat al vele mensen je voor zijn gegaan en daarom zijn er technieken die jaren geleden ontwikkeld waren nog steeds erg handig. Om deze technieken en kennis van de voorgangers op te doen is het verstandig om je in te lezen. Er zijn veel boeken over zelfvoorzienend leven. Een boek zelfvoorzienend leven kan voor je gids zijn door het gehele avontuur naar zelfvoorziening.

Er zijn naast boeken over zelfvoorzienend leven ook veel community’s en websites met gelijkgestemde mensen die net als jij leert om onafhankelijk te worden. Deze groepen zitten boordevol handige informatie. Maar met een boek zelfvoorzienend leven heb je alle belangrijke informatie altijd bij de hand.

Stap voor stap

Als eerst is het goed om te kijken naar je eigen levensbehoefte en op welke manieren je dit zelf kan maken. Begin met een project per keer zodat je al je energie kan storten op het perfectioneren van het één voordat je overstapt op het ander.

Het is ook belangrijk om klein te beginnen zodat je niet snel uitgeput raakt als het voor de zoveelste keer mislukt. De oogst kan een plaag of ziektes krijgen of de grondwater pomp is ermee gestopt. Je zult veel tegenkomen onderweg naar zelfvoorzienend.

Als jij je eigen vlees wilt slachten dan is het verstandig om met kippen of vissen te beginnen. Kippen zijn gemakkelijke dieren die je keukenafval snel in compost veranderen en dagelijks lekkere eitjes produceren.

https://doepserleven.nl/boeken-over-zelfvoorzienend-leven/