Artikel Depot
Image default
Electronica en Computers

Halogeen lampjes

Stappenplan voor het vervangen van halogeen door LED

Halogeen vervangen door LED is heel gemakkelijk. Er is geen speciale technische kennis voor nodig. Met een paar stappen kun je je oude halogeenlamp met weinig moeite door een LED versie vervangen en tegelijk op je energiekosten besparen.

Een halogeenlamp meteen door LED vervangen Je hoeft niet te wachten tot de oude halogeenlamp doorgebrand is, want anders verbruik je meer elektriciteit dan nodig is. Als de nieuwe LED versie 25 keer langer meegaat dan de oude, win je binnen twee jaar alle kosten van aanschaf en gebruik van deze nieuwe LED lamp terug.

Hoe kies ik de juiste LED vervanger voor mijn halogeen lampjes?

De juiste LED vervanger kiezen is heel eenvoudig en je hebt er geen speciale technische kennis voor nodig. Je moet wel weten welke glasvorm je in je halogeenlamp gebruikt.

Allereerst moet je natuurlijk de juiste LED lamp kiezen. Bij 123Lampenshop vind je een ruime keuze aan LED verlichting, die perfect geschikt is om je halogeenlamp(en) te vervangen. Van de bekende GU10 LED lamp tot de G4 LED lamp met steeklampvoet of bi-pin voet. Er zijn verschillende mogelijkheden! In dit blog vind je de meest populaire LED lampen met verschillende fittingen.

Je kunt gewoon je oude armatuur gebruiken als je nieuwe lamp een E27 fitting heeft. Deze is ook geschikt voor andere standaard fittingen zoals E14 en E40. De laatste is nodig als de halogeenlamp een erg grote reflector heeft, bijvoorbeeld als hij gebruikt wordt in een zoeklicht of schijnwerper.

Als je nieuwe LED lamp een GU10 fitting heeft kun je ook de bestaande armatuur gebruiken. Het gebruikelijke probleem hierbij is dat dit type LED lamp meestal iets meer stroom verbruikt dan de gewone halogeenlamp, maar verder zijn er geen problemen.

Meestal maakt het niet uit welke glasvorm je in je halogeenlamp gebruikt, zolang je nieuwe LED vervanger maar dezelfde fitting heeft die er in past. De meeste lampen hebben een van deze standaard fittingen: E27, E14 en E40 (de 40 staat voor de diameter van de schroefdraad).

Een halogeenlamp vervangen door LED

 

Stap 1: Kies je vervangende LED lamp

Kies zo mogelijk een SMD 3528 LED lampje. Op dit type lampje zijn 220 stuks 3 mm high-power LED’s gemonteerd die samen voor een goede helderheid zorgen . Ze zijn iets duurder dan de goedkopere LED lampjes, maar ze geven een mooi licht en gaan minstens 5 keer langer mee.

Als je een GU10 spot hebt waarin je dit glazen deel moet vervangen, kies dan een GU10 LED lamp . In deze spots zitten meestal 240 stuks 3mm sterke LEDs. De sterke LED’s zorgen ervoor dat zo’n klein LED lampje een heel krachtig licht geeft! Deze kleine GU10 LED lampjes zijn speciaal ontworpen voor halogeenspots die vaak uit en aan zijn geweest. Bedenk wel: als je nieuwe LED vervanging niet geschikt is, gebruik ze dan niet.

Stap 2: De oude halogeenlamp verwijderen

Neem de oude halogeenspot eruit door de schroeven los te draaien (of voorzichtig (on)vastklikken). De reflector/bolhouder waar de halogeenlamp in zit, kan in de schijnwerper blijven zitten.

Stap 3: Verbind de LED en de stroom

Verbind je nieuwe LED lamp met de draden van je oude halogeenlamp! Je moet ook de 2 draden van de stekker met elkaar verbinden. Zo maak je een elektrisch circuit

Je kunt dit doen door ze in elkaar te draaien of ze met een draadmoer te verbinden . Als ze niet samenkomen waar je wilt soldeer je ze gewoon aan elkaar, krimp je ze in of plak je ze met tape vast. Bedenk dat als je verbindingsstukken gebruikt er aan elke kant van het verbindingsstuk een gaat, maar dat er maar EEN draad in elke helft van een verbinding hoeft te gaan. Gereedschap: draadknipper, draadstripper, soldeerbout of plakband. Als je plakband gebruikt, moet je het ongeveer 10 keer om de draden wikkelen, zodat ze later niet losraken.

Stap 4: Zet de LED lamp op zijn plaats

Wees heel voorzichtig dat je hete delen van je halogeenlamp niet met blote handen aanraakt; kijk NOOIT in een felle halogeenlamp (het licht is veel feller dan de zon); wees je ervan bewust dat olie van je vingers de levensduur van je nieuwe LED lamp ernstig kan verkorten; soms kan het gebeuren dat je, omdat er geen andere vervangende kanalen voorhanden zijn, genoegen moet nemen met een ouderwetse lichtschakelaar; Als je de console wilt uitschakelen (de meeste moderne TV’s en monitoren voorzien in de functie om het scherm uit te zetten als ze een zwart beeld vertonen) of de afstandsbediening, dan kun je je netsnoer gemakkelijk aansluiten via een in-line schakelaar (de schakelaar die eruit ziet als een eenvoudige aan/uit knop).

Stap 5: Zet aan en geniet!

LED lampen worden nooit heet genoeg om je te branden en gaan veel langer mee dan halogeenlampen. Het koellichaam van LED’s is meestal ontworpen als deel van de lamp zelf, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over extra logge onderdelen in de buurt.

Problemen met het vervangen van halogeen door LED?

Kom je er niet helemaal uit? De meest voorkomende fout die lampbezitters maken als ze hun halogeenlamp door een LED proberen te vervangen, is dat ze de polariteit verkeerd kiezen. Dat betekent dat je negatieve en positieve uiteinden van je netsnoer verwisselt, wat gevaarlijk kan zijn als je dit te lang doet. Een veiliger methode is een vriend te zoeken die bereid is te helpen, of een spanningszoeker te gebruiken (de kleine apparaatjes die gewoonlijk door elektriciens gebruikt worden) en elke aansluiting te testen voor je je nieuwe LED lamp in het stopcontact steekt.

Heeft u nog een andere vraag? Stel deze gerust door contact op te nemen met 123Lampenshop.

https://123lampenshop.nl/handige-tips/halogeen-vervangen-door-led/