Artikel Depot
Image default
Eten en drinken

Die vertrouwde gele M

Die vertrouwde gele M

Tijdens het rijden valt het je altijd op, bewust of onbewust, die mast met die gele letter erop, die herken je. Je weet wat dat logo betekent, en je voelt honger en dorst die je niet eerder had. Een Big Mac of toch ook een Mcflurry, je hoeft het pas te beslissen zodra je bij de drive-through bij het eerste raampje beland. Zelfs als toerist in een ander land zie je altijd wel ergens dat gele logo. Een internationaal teken voor betrouwbaar, herkenbaar fastfood van die Amerikaanse keten van hamburger- en fastfoodrestaurants. In Nederland zijn er 250 vestigingen van de Amerikaanse keten, dus bij een lange rit ontkom je er vaak niet aan, je ziet ergens wel een restaurant of het merk zijn herkenningspunt langs de snelweg opdoemen.

De eigenlijke betekenis van het logo

Natuurlijk, iedereen ziet in de twee bogen een goudgele M van McDonald’s. De M van McDonald’s is misschien wel wereld bekendste logo, maar wist je dat er naast deze M nog een andere betekenis verborgen zit in dit logo. De slagzin van de fastfoodketen was ooit ‘Give mom a night off’. Deze leus paste in het McDonald’s van de jaren veertig, een tijd waarin volgens traditionele normen en waarden de moeder voor het eten zorgde. Een etentje bij McDonald’s betekende dus dat jouw moeder of vrouw een avondje niet hoefde te koken. Dit zag je aan het logo doordat de omgedraaide M twee borsten moest voorstellen.

De moderne betekenis van het logo

Sinds de jaren zestig is dit echter niet langer het idee van de fastfoodketen bij het logo. McDonald’s zag de mogelijke vrouwonvriendelijke interpretatie van de omgedraaide M, maar veranderde de goudgele bogen niet door een andere aluminium vlaggenmast omdat het logo gewoon te goed was om te verlaten. Ze veranderde alleen de interpretatie van het logo, een opvatting die wij nog steeds volhouden.

https://deriemasten.nl/aluminium-vlaggenmasten/