Artikel Depot
Image default
Bedrijven

Wat is een bandzaagmachine?

Een van de meest gebruikte metaalbewerkingmachines is een bandzaag. Maar wat is dat en hoe werkt het? Wij zetten de antwoorden op een rijtje.

Wat is een bandzaagmachine?

Een bandzaagmachine is een zaagmachine die metaal snijdt door middel van een lintzaag. Ze wordt gebruikt om bijvoorbeeld metalen profielen of buizen op maat te zagen. Deze machine werk veel sneller en preciezer dan een manuele metaalzaag en zorgt voor voor een hogere productiecapaciteit en productkwaliteit. 

Hoe werkt het?

De werking van een bandzaagmachine is eigenlijk vrij simpel. In de machine zitten twee wielen waartussen een lintzaag wordt gespannen. Wanneer de wielen beginnen te draaien, gaat het zaaglint van boven naar beneden. Dit zaaglint kan men makkelijk vervangen, afhankelijk van het materiaal dat men wil snijden. Ook de zaagsnelheid is eenvoudig aan te passen. Daarnaast kan de metaalbewerker de afstand tussen het werkblad en de zaagsteun wijzigen. Die moet zo klein mogelijk zijn, om het knikken van het zaaglint te voorkomen. 

Manuele of automatische bediening

De meest eenvoudig bandzaagmachines vragen een manuele bediening. De arbeider moet dus zelf alles instellen en het zaagproces uitvoeren. Maar daarnaast zijn er ook automatische bandzagen. Deze machines voeren een aantal voorbereidingen en metaalbewerkingen automatisch uit. Ze kunnen bijvoorbeeld automatisch het werkmateriaal doorvoeren en op de juiste lengte afkorten. Het voordeel van deze automatisatie is een tijdsbesparing ten opzichte van manuele machines, en een consistente productiekwaliteit. 

Meer weten? 

Wil je meer weten over bandzaagmachines? Kijk op https://www.detollenaere.eu/machinery/be/bandzaagmachines