Artikel Depot
Image default
Eten en drinken

Creatine in vlees: wat is dat precies?

Creatine is een voedingssupplement, maar het is ook een stof die in ons eigen lichaam voorkomt: specifiek in onze spieren. Creatine speelt een rol in de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. Je lichaam maakt het dus zelf aan en houdt zelf een zekere hoeveelheid aan. Deze kun je aanvullen met voeding of specifiek met een voedingssupplement.

Creatine is een populair supplement in de fitnesswereld. Dit komt doordat veel mensen verschillende positieve effecten ondervinden van creatine. Zo kan creatine zorgen voor meer kracht tijdens krachtsinspanningen zoals gewichtheffen, betere sprintprestaties en andere voordelen. Helemaal niet gek dus dat mensen dit voldoende willen binnen krijgen.

Hoe krijg je creatine binnen?

Zoals eerder besproken, maakt je lichaam in principe zelf creatine aan. Dat is echter een kleinere hoeveelheid, en het lichaam kan meer creatine gewoon effectief inzetten voor de bovenstaande voordelen. Gelukkig komt creatine in verschillende soorten vlees ook van nature voor. Rood vlees bevat het meeste per gram vlees, maar ook kip en bepaalde vis zoals zalm of tonijn bevatten allemaal creatine. Melk bevat ook creatine, maar dat is in zeer kleine mate.

Creatine binnenkrijgen door supplementen

Naast deze mogelijkheden bestaan er dus ook supplementen. Creatine monohydraat is de meest bekende hiervan, en vaak gaat het om creatine poeder. Bij creatine poeder kies je vaak één van twee methodes om creatine in te nemen. Je kunt per dag 5 gram innemen, waarmee je na een aantal weken het maximale effect bereikt.

Sommigen kiezen er echter voor om de eerste 5 dagen 20 gram per dag in te nemen om zo sneller dit maximale effect te bereiken. Wanneer je dit doet, is het belangrijk om dit te verspreiden over de dag en niet het de 20 gram in één keer inneemt. Dit kan namelijk leiden tot winderigheid, buikkrampen, en/of diarree. Dit kun je voorkomen door voldoende water te drinken en de creatine goed te verdelen over de dag.

Dus, of je nu nadenkt over het gebruiken van creatine, of je wilt bijvoorbeeld online vlees kopen: je weet er nu een stuk meer over!