Artikel Depot
Image default
Mode en Kleding

Wat maakt mode zo duurzaam?

De productie van kleding is enorm schadelijk voor het milieu. Met name de huidige trend van goedkope “fast fashion” zorgt ervoor dat de belasting van het milieu toeneemt. Maar gelukkig is er ook een steeds sterkere tegenbeweging – die van de duurzame en eerlijke mode.

De term duurzaamheid wordt steeds vaker gebruikt, vaak genoeg om nietszeggende holle woorden en abstracte bedoelingen te omschrijven. Toegepast op kleding, dient de omschrijving “duurzaam” om bijzonder milieuvriendelijke kleding aan te duiden. De duurzaamheid van mode wordt door veel factoren beïnvloed – in de volgende tekst hebben we mogelijke kenmerken van duurzame kleding op een rijtje gezet en uitgelegd hoe je kleding duurzamer kunt kopen en consumeren.

Materiaal
Katoen en zijn de materialen die het meest worden gebruikt om kleding te maken. Beide materialen hebben echter nadelen op het gebied van ecologie en duurzaamheid.

Polyester bevat geen ongezonde weekmakers of hormonaal actieve stoffen, maar er komen wel microplastics vrij, waarvan de langetermijneffecten op het milieu, mensen en dieren nog vrij onbekend zijn. Om negatieve effecten te voorkomen of tot een minimum te beperken, moet polyester preventief zo weinig mogelijk worden gekocht, of in kleding en accessoires die slechts zeer zelden of in het geheel niet in de wasmachine worden gebruikt.

De katoenteelt slorpt grote hoeveelheden water op en bovendien worden vaak chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, waarvan sommige zelfs in de EU niet zijn toegestaan. In combinatie met een gebrek aan arbeidsveiligheid en een slecht afvalwaterbeheer is dit vaak schadelijk voor de werknemers, de bewoners van de katoenplantages en het milieu in het land van productie. Het gebruik van biologisch katoen vermindert het probleem van het hoge waterverbruik door een dikkere, watervasthoudende humuslaag en voorkomt schade door giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Naast biologisch katoen zijn er nog andere materialen die een afgewerkt kledingstuk duurzamer maken. Hennep is een andere natuurlijke vezel die ideaal is voor het maken van kleding, en de robuustheid van deze plant maakt ook een waterefficiënte teelt mogelijk zonder het gebruik van kritische chemicaliën. Tencel en Modal zijn merken van het Oostenrijkse Lenzing AG. Achter de namen gaan milieuvriendelijke cellulosevezels schuil, die respectievelijk van eucalyptus en beuk worden gemaakt. Beide vezels bieden een uitstekende eco-balans en een zijdezacht materiaal met een goed ademend vermogen. Er is nu een steeds groter wordende reeks kledingstukken van allerlei aard die van Tencel en Modal zijn gemaakt.