Artikel Depot
Image default
Meubels

Bureaustoel kopen? Neem deze tips in overweging!

Veel mensen werken nog steeds de hele week thuis of een deel van de week thuis en een deel op kantoor. Hele dagen werken aan de keukentafel is na een tijdje toch echt niet het beste voor je lichaam. Je houding is niet goed, het zit niet zo lekker en je kunt last krijgen van je rug en nek. Misschien wordt het toch tijd om te kijken voor een goede bureaustoel of is je oude bureaustoel nu toch toe aan vervanging. Hieronder staan een aantal tips op een rijtje voor het kopen van een bureaustoel, want je wilt natuurlijk wel een goede keuze maken.

Hoe lang ga je erop zitten?

De zitduur is belangrijk om over na te denken bij het kopen van een bureaustoel. Als je maximaal een paar uurtjes achter elkaar op de bureaustoel zit, kan een simpel model al voldoende steun geven. Deze stoelen hebben vaak een aanbevolen zitduur van 3 tot 5 uur. Wanneer je hele dagen op de bureaustoel aan het werk bent, is het belangrijk om te kiezen voor een stoel met écht de juiste zithouding. Op deze stoelen kun je zelfs langer dan 8 uur zitten. Als je langere tijd op een stoel zit die niet volledig aansluit bij jouw lichaam, is de kans groot dat je op ten duur klachten krijgt.

Je zithouding is erg belangrijk als het gaat om een goede bureaustoel. In de juiste houding staan beide voeten plat op de grond en vormen je benen een rechte hoek. Ook de hoogte van de rugleuning is een belangrijk onderdeel, hier zit namelijk vaak een lendensteun in die juist aan moet sluiten op jouw onderrug. De rug moet goed ondersteund worden door de rugleuning en moet de rug niet in een houding forceren. Een goede bureaustoel sluit dus aan op je lengte en gewicht, waardoor je in een juiste zithouding kunt zitten.

Let op de armsteunen!

Veel mensen vergeten hiernaar te kijken bij het kopen van een nieuwe bureaustoel, maar de armsteunen zijn een belangrijk onderdeel van de bureaustoel. De juiste armleuningen hebben grote invloed op een juiste zithouding. Het beste is om te kiezen voor leuningen die je kunt verstellen, zo kun je ze helemaal aanpassen aan jouw lichaam. Goed afgestelde armleuningen kunnen er bijvoorbeeld samen met de lendensteun voor zorgen dat je onderrug de juiste ondersteuning krijgt. Ook zorgen de armleuningen ervoor dat je je armen kunt ontspannen. Hierdoor kunnen ook de schouders ontspannen, waardoor je minder snel last krijgt van de spieren in je nek en schouders.

Ook de wielen zijn een onderdeel waar je even goed naar moet kijken. Ga je de bureaustoel op een harde of zachte ondergrond neerzetten? Zachte wielen kunnen vaak niet rijden op vloerbedekking en harde wielen kunnen zorgen voor schade aan een gladde vloer. Ook het aantal wielen dat onder de bureaustoel zit kan belangrijk zijn. De meeste stoelen hebben tegenwoordig 5 wielen, dit is het meest stabiel en het veiligst.

Pas als laatste ga je kijken naar het design

Naast dat je een bureaustoel af moet stemmen op je lengte, gewicht, zithouding en zitduur wil je natuurlijk ook wel dat hij mooi bij je interieur past. Dit is echter wel écht het minst belangrijk van alle dingen waar je op moet letten. Zoek dus eerst de stoelen uit die passen bij jouw houding, lengte en gewicht en kijk daarna welke mogelijkheden je hebt in stof en kleur. Je weet dan zeker dat je geen stoel kiest puur, omdat je hem mooi vond, maar dat hij ook goed bij je lichaam past.

Goede bureaustoelen zijn niet alleen belangrijk voor je houding, maar ook voor je productiviteit. Wanneer je werkt op een bureaustoel die goed zit en waar je geen last van krijgt zal je uren achter elkaar productief door kunnen werken. En dat zonder dat je afgeleid wordt, doordat je pijn krijgt in bijvoorbeeld je nek of je schouders.